Este nemulțumire în rândul constănțenilor care găzduiesc refugați ucrainieni! Oamenii nu și-au primit banii aferenți programului 50/20 de mai bine de două luni și nimeni nu știe când se va rezolva situația. Problema este, însă ,că dacă asta nu se întâmplă repede, refugiații riscă să fie scoși din locuințe în plină iarnă.
Constănțenii care găzduiesc refugiați ucraineni prin programul 50/20 nu și-au primit încă banii pe luna decembrie. Oamenii sunt disperați și spun că din banii repectivi ei le achită hrana refugiaților și utilitățile acestora, iar în condițiile în care nu și-au primit banii, sunt în imposibilitatea de a mai face acest lucru. Iar asta poate să însemne și evacuarea acestora din locuințe.
„Nu ne-au fost virați banii și mai grav este însă că nimeni nu ne spune nimic. Adica eu aș mai putea să îi țină o lună, două, dar mai mult nu. Sun, însă, și pe care nu îi mai pot ține…”, susține Răzvan Bâzâitu, proprietarul unui apartament din Constanța.
S-a ajuns în această situație din cauză că fondurile nu au fost virate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Întârzierea este cauzată de lipsa bugetului, iar primăriile din județ au fost informate de către Prefectură.
„Ultimele plăți au fost efectuate în ianuarie pentru documentele depuse în decembrie. Sumele solicitate în ianuarie pentru luna precedentă nu au fost achitate, pentru că nu au fost virate de către ISU Dobrogea”, a declarat Elena Aftene, purtător de cuvânt la Primăria Năvodari.
„În acest moment toate situațiile sunt întocmite, se așteaptă alocarea sumelor necesare. Stim când? În momentul de față nu v-aș putea preciza acest lucru”, spune Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Între timp, refugiații ucraineni stau cu teamă că ar putea fi scoși în stradă în plină iarnă. Ar fi o a doua lovitură pentru ei, după ce mai întâi au fost nevoiți să își abandoneze casele, familiile sau părinții din cauza războiului, acum riscând să fie nevoiți să doarmă sub cerul liber.
„După ce a început războiul am venit în România, aici la Constanța. Nu mă pot întoarce acasă. Teritoriul pe care locuiesc eu este ocupat. Mi s-a spus că nu pot pleca acasă. Nu știu când o să mă pot întoarce. Părinții mei sunt și acum pe teritoriul ocupat și nu pot pleca de acolo”, povestește Tamara, refugiată.
„Soțul meu a fost luat la război. Fetița mea care este clasa I nu a mai putut merge la școală. Avem foarte mare nevoie de ajutor în Ucraina. Mama și bunica sunt bolnave. Bunica are probleme cu inima și cu picioarele. Îmi doresc foarte mult să mă întorc acasă, dar nu pot din cauza războiului. Și acum îmi este și mai greu pentru că soțul meu a fost luat pe front. Luptă în zona Donețk. Este unul dintre cele mai fierbinți puncte de război”, spune Irina, o altă refugiată.
Reprezentanții ISU Constanța nu au putut preciza o dată până la care banii aferenți lunii decembrie, pentru cazarea refugiaților ucraineni, vor fi dați beneficiarilor. Pe 11 martie Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a stabilit modalitatea prin care sunt decontate cheltuielile de cazare si hrana pentru persoanele fizice si juridice care găzduiesc refugiați.
Discussion about this post