Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Proclamată în 2011 de UNESCO şi adoptată de Adunarea Generală a ONU în 2012 ca zi internaţională, Ziua mondială a radioului este celebrată astăzi, 13 februarie.
La nivel global, radioul este în continuare mediul cu cea mai mare audienţă și o modalitatea de informare foarte rapidă. Prin această abilitate unică de a ajunge la un auditoriu larg, radioul poate modela experienţa diversităţii unei societăţi. Radioul continuă să fie unul dintre cele mai de încredere şi utilizate medii din lume, potrivit diferitelor rapoarte internaţionale.
Ziua de 13 februarie marchează lansarea primei emisii a postului de radio al Naţiunilor Unite, în 1946.
Existenţa undelor radio a fost demonstrată de fizicianul german Heinrich Hertz (1857-1894), după ce iniţial descoperise radiaţia electromagnetică. Undele radio operează într-un spectru larg de frecvenţe, de la 30 de hertzi la 300 de gigahertzi. Sunt generate de un dispozitiv denumit transmiţător, conectat la antene care permit transmiterea undelor radio. Undele sunt apoi receptate de un radio-emiţător ataşat unui alt sistem de antene. Radioul a devenit rapid popular şi a primit aplicaţii în diverse domenii, de la transmiterea de informaţii la difuzarea de muzică.
Discussion about this post