Un an întreg, separat, fiecare în relația lui minte că iubește. Și pentru ca toată ipocrizia asta intimă să devină publică-malignă, la nivel de masă, am avut nevoie să importăm o zi, în care să putem să mințim toți, simultan, în sincron, ca un ritual imens popular, cu inimioare roșii, în loc de pentagrame. Valentine’s Day, oh, am luat-o de import, la fel ca legumele, fructele, ca tot.
De Valentine’s Day lumea se împarte în mai multe categorii: cei singuri, cei în cuplu, căsătoriții și cel mai fericit caz, cei care au animale. Explic pe finalul articolului de ce sunt ei cei mai fericiți.
Da, știu, e urât tare acest ediorial dar nu trebuie să-l iei în serios acum. Te sfătuiesc să închizi articolul. Recitește-l când vei realiza că nu iubești și nu ești iubită/iubit. Găsește azi un film de categoria B, mănâncă niște bomboane dintr-o cutie cu fundă și revino pe editorial, pe la jumătatea lui martie, așa!
Dacă nu ai închis și încă ești aici, după paragraful de mai sus, atunci ești gata să citești ce am de scris în continuare.
Eu sunt foarte romantic, protector, dedicat, mă las pe mine pentru binele altei persoane. Să știi însă că aceste lucruri nu sunt slăbiciuni, ori substanțe halucinogene care să-ți dilueze rațiunea și inteligența. Cu tot romantismul meu, înțeleg faptul că 99 la sută dintre noi am vulgarizat cuvântul iubire, până când și-a pierdut înțelesul. Ia asta cu copy paste și aplică la cuvântul dragoste!
Ce spunem noi că este acest Valentine’s Day? O sărbătoare a celor îndrăgostiți sau chiar a celor care se iubesc. Bun și atunci de ce serbează Valentine’s Day oameni care nu sunt nici îndrăgostiți, nici iubiți, nici iubitori?
Acum să stabilim în mod foarte clar ce înseamnă să iubești pe cineva:
– să asculți ce are de spus, în cel mai profund mod, cu bucurie, fără să aștepți rândul tău de a da replica;
– să vezi simetria (personalizată), frumusețea, specialul în defectele fizice;
– să rămâi fidel/fidelă din plăcere, nu din neputința de a găsi pe cineva mai bun sau din confort, rutină;
– (ca să nu o mai lungim) să rămâi cu omul acela chiar dacă are cancer în stadiu terminat și să-l iubești cu tot cu boala din el;
Bun și dacă nici măcar nu poți să citești aceste rânduri, nu mai vorbesc de a le pune în practică, atunci de ce sărbătorești tu ceva ce nu e al tău?
Haideți să stabilim o zi națională a cuplurilor, așa cum sunt ele, făcute din interes, de nevoie, de frica de singurătate, pentru acceptare socială, lipite pe grabă, din greșeală, ori chiar găsite pe compatibilitate. Și numim sărbătoarea așa sec, cum sunt și respectivele relații, Ziua Cuplurilor.
Republic însă această poză ce arată doi oameni cu adevârat frumoși. Ei sunt excepția în doi care confirmă regula milioanelor. El, în două picioare se plimbă mândru cu iubita sa imobilizată în acest cărucior, într-un centru comercial din București. Nu am vorbit cu stimabilul domn, dar sunt gata să scriu asta cu cea mai mare siguranță: Bărbatul din imagine nu o iubește numai pe ea ci și căruciorul ce-i ține loc de picioare și urmele lăsate de rotile pe pardoseala mall-ului.
Revenim însă acum la realitatea colectivă.
Nu e obligat nimeni să fie îndrăgostit, să iubească, sau să fie iubit. Suntem însă datori să fim reali și să nu ne batem joc de cei de lângă noi. Ca bărbat, nu ai voie să virusezi o femeie cu o cascadă de sentimente false, să-i spui c-o iubești doar pentru ca apoi să te urască pentru că ai mințit-o.
Mai bine nu spui că iubești dar o faci. Exact cum face pisica mea de acasă, Vero Voroneț. M-a umplut de zgârieturi și garsoniera de păr, însă mâine dacă aș ajunge un om al străzii, ea ar veni cu mine până redevin puternic.
Când am avut fost bolnav de covid a dormit pe pieptul meu, a simțit ce am. Când am avut niște dureri mari în gât, s-a făcut ca un fular, sub bărbie. Nu rămâne decât să luăm câteva meditații de semantică de la animale, pentru sintagma Te Iubesc. Ele nu pot s-o rostească dar pot s-o trăiască. Ideal, pentru că viața nu e rostire, ci trăire.
Discussion about this post