Ziua Îndrăgostiților, cunoscută sub denumirea de Valentine’s Day a devenit pentru mulți români, cea mai romantică zi din an. Ea se sărbătorește și în România, deși în cultura tradițională există deja o astfel de zi, Dragobetele, sărbătorită pe 24 februarie. Această zi este prilejul perfect pentru cuplurile din întreaga lume să sărbătorească iubirea și să ofere partenerului cadouri. Dar, cum a ajuns 14 februarie o zi a celebrării iubirii?
Astăzi, Sfântul Valentin este o zi în care cuplurile sărbătoresc iubirea oferind mici atenții, mai ales că în centrele comerciale sunt organizate târguri și standuri pentru cadouri, iar florăriile se bucură de vânzări mai mari decât într-o zi obișnuită. De asemenea, cuplurile aleg să sărbătorească această zi organizând cine romantice sau ieșind în oraș.
Potrivit enciclopediei Britannica, sărbătoarea iubirii își are originea în Imperiul Roman. În acea perioadă, pe la jumătatea lunii februarie avea loc un festival numit Lupercalia, prin care se sărbătorea începutul primăverii. În preajma acestei sărbători, unul dintre obiceiuri era formarea cuplurilor.
Numele fetelor singure erau trecute pe un bilețel și puse într-o cutie, iar bărbații veneau și extrăgeau câte un bilețel. După ce aflau ce nume au extras trebuia să invite fata respectivă la o întâlnire. De cele mai multe ori se formau cupluri și ajungeau să se căsătorească.
Tradiția creștină spune că Sfântul Valentine, de la care vine și numele sărbătorii, a fost un preot care a slujit în secolul al III-lea la Roma.
În aceea perioadă, imperiul era condus de Marcus Aurelius Claudius numit „Gothicus”, care la un moment dat, a decis să interzică căsătoriile. El credea că bărbații singuri sunt soldați mai viteji decât cei care sunt căsătoriți.
La cele auzite, preotul Valentine a sfidat împăratul și a continuat să oficieze în secret căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți. După o perioadă, preotul a fost descoperit, iar împăratul a ordonat ca acesta să fie omorât.
Tradiția spune că, în perioada cât a stat închis, Valentine se îndrăgostise de Iulia, fata gardianului său, Asterius. Iar înainte de a fi executat, Valentine i-a lăsat un bilețel de dragoste fetei, pe care s-a semnat „Al tău Valentine”. Acesta este considerat „primul bilețel de dragoste” din istorie.
Tradiția mesajelor de Valentine’s Day este acum dusă mai departe de îndrăgostiții din întreagă lume, însă biletele nu mai au trista semnificație a unui mesaj de rămas-bun. Mai mult decât atât, există persoane care aleg să-și unească destinele în această zi specială.
Chaucer, un poet englez din secolul al XIV-lea, face una dintre primele referiri la o zi a Sfântului Valentin așa cum o recunoaștem acum. El credea că 14 februarie este o zi în care păsările își caută perechea. În lucrarea sa „Parliament of Foules”, Chaucer scrie:
„Pentru că aceasta a fost trimisă în ziua Sfântului Valentin / Atunci când fiecare nebun vine să-și aleagă perechea.”
Potrivit Euronews, cea mai veche descriere a acestei date ca o sărbătoare anuală a iubirii apare în Carta Curții Iubirii – un document care ar fi fost emis de Carol al VI-lea al Franței și care descrie festivități fastuoase, inclusiv ospețe, recitaluri de poezie și turniruri.
Discussion about this post