Cât de sigură este Telegondola din Mamaia și ce salarii încasează cei care trebuie s-o țină în stadiu de funcționare? Aflăm răspunsurile, din rândurile următoare.
Vrei să citești asta, dacă ai în plan să te urci la vară în cabinele uzate de vreme.
Mai e telegondola la „înălțime”?
Telegondola din Mamaia este în topul atracțiilor turistice din partea de nord a litoralului. Mii de turiști o aleg, ca să poată să vadă stațiunea de sus, însă exeperiența se poate transforma într-o mare „ceață”, din cauza geamurilor învechite. Pe lângă asta, ne punem o întrebare pe care ar fi trebuit în primul rând s-o ridice Primăria Constanța și autoritățile centrale: „Cu ce risc urcăm în cabine?”
Înființată în 2003, TELEGONDOLA-MAMAIA S.R.L este deținută de Statul Român și autoritatea locală:
MAMAIA S.A. deține 5719 părți sociale reprezentând 53,49% din cota de participare la beneficii și pierderi.
Municipiul Constanța are 4973 părți sociale, reprezentând 46,51 % din societate.
Sociatea este pe profit, chiar numărul unu în categoria ei de activitate, în zona noastră de țară. Așa că, ce o oprește să facă investiții majore în reabilitarea telegondolei? Nu vă grăbiți, „ne apucăm acum!” De asta ne asigură conducerea SRL-ului.
„Societatea va continua demersurile pentru obținerea autorizațiilor necesare pentru finalizarea programului de reparație majoră și de modificare a structurii Stației Terminus Albatros, de acoperire a acestei stații pentru protejarea componentelor metalice de factorii agresivi ai mediului marin. În acest moment, ne aflăm în fața obținerii autorizației de construire. Pentru Statia Albatros, vor fi realizate și lucrări de refacere/recondiționare a grinzilor acoperișului existent, care prezintă un grad de coroziune. În prima parte a acestui an, societatea își propune realizarea unor investiții de 800.000 lei”, este răspunsul conducerii societății.
Iar planurile și promisiunile merg una după alta, precum cabinele telegondolei.
„TELEGONDOLA-MAMAIA S.R.L. își propune înlocuirea setului complet de geamuri pentru un număr de 10 cabine tip gondolă Doppelmayr Austria, ca urmare a gradului ridicat de uzură și a reducerii transparenței. Între investițiile preconizate pentru anul 2023 se află și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirii de birouri, din Stația de Pornire Perla ”, asigură managementul TELEGONDOLA-MAMAIA S.R.L.
Cât câștigă angajații Telegondola Mamaia?
Banii vin grămadă după fiecare sezon estival, așa că am întrebat și cât se câștigă în această societate și care e diferența dintre un simplu angajat și un șef.
Știm că între 2012 și 2019 SRL-ul s-a aflat în reorganizare din cauza insolvenței, iar în această perioadă a făcut plăți de 6.600.000 lei. Banii, conform documentelor, vin din profitul obținut de societate, iar în ultimii ani, TELEGONDOLA-MAMAIA S.R.L s-a relansat în profituri mari.
„Societatea TELEGONDOLA-MAMAIA S.R.L se autofinanțează și realizează venituri din servicii de transport pe cablu, în scop turistic sau de agrement, în perioada sezonului estival, iunie-septembrie, minivacanța de 1 Mai și de Sărbătorile Pascale. Nivelul veniturilor este influențat în mare parte de numărul turiștilor care vizitează Stațiunea Mamaia. În anul 2020, în plină pandemie, cu toate restricțiile, societatea a înregistrat venituri totale în cuantum de 3.560.163 lei și un profit net de 1.132.894.lei. În 2021 vine marea relaxare, guvernul își pune restricțiile în teacă, iar societatea înregistrează venituri de 4.621.702 lei și un profit de 1.726.941 lei. TELEGONDOLA-MAMAIA S.R.L a distribuit dividende în 2022 către cei cei doi mari jucători, statul române, MAMAIA S.A și MUNICIPIUL CONSTANTA, în cuantum total de 997.929,55 lei. Dividendele au fost distribuite conform cotei de participare deținute. Anul trecut, societatea TELEGONDOLA-MAMAIA S.R.L a înregistrat venituri totale in cuantum de 5.054.000 lei și un profit net în cuantum de 1.884.000 lei. ”, ne transmite conducerea.
În curând, TELEGONDOLA-MAMAIA S.R.L vrea să mărească și salariile, ca să nu-și piardă personalul.
„Avem 14 salariați permanenți, din care 10 salariați sunt din personal personal tehnic autorizat – mecanici troliști și Șef Instalație și 4 angajați în sectorul administrativ-financiar, la care se aduagă 8 angajați sezonieri, agenți de peron și casiere. În cazul lor câștigul mediu lunar ajunge undeva la 3000 de lei. Directorul General al societății beneficiază de o indemnizație lunară brută în cuantum de 9591 lei, net 5.611 lei. ”, sunt date furnizate de TELEGONDOLA-MAMAIA S.R.L.
Dincolo de încasări și cheltuieli, siguranța omului rămâne prioritară, așa că sperăm să vedem cât mai repede lucrări de reabilitare a telegondolei.
Discussion about this post