Doar 3% dintre români lucrează part-time. Sunt concluziile unui studiu referitor la piaţa muncii din România, prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, de Confederaţia Patronală Concordia, în parteneriat cu KPMG România.
Potrivit documentului, piaţa forţei de muncă din România rămâne inflexibilă, în condiţiile în care doar 3% dintre contractele de muncă sunt cu timp parţial, iar regimul fiscal schimbat anul trecut nu a ajutat flexibilizarea.
În ceea ce priveşte rata de emigrare, datele centralizate în analiza de specialitate relevă faptul că, deşi aceasta a stagnat în contextul pandemiei, atât numărul, cât şi nivelul de calificare al imigranţilor nu reuşeşte să acopere scăderea prin emigrare, soldul migraţiei internaţionale în anul 2021, fiind negativ, respectiv de minus 16.100 de persoane.
În topul regiunilor de origine a emigranţilor definitivi se înregistrează zonele cu cele mai mari salarii din România. În acelaşi timp, cei aproximativ 240.000 de lucrători din afara Uniunii Europene (UE) veniţi în România în perioada 2017-2022 ar putea popula un oraş de dimensiunea Ploieştiului, însă cu o populaţie eminamente necalificată sau slab calificată, susţin realizatorii studiului.
Conform documentului, piaţa forţei de muncă din România rămâne inflexibilă, în condiţiile în care doar 3% dintre contractele de muncă sunt cu timp parţial, iar regimul fiscal schimbat anul trecut nu a ajutat flexibilizarea.
Studiul „Analiza Pieţei Muncii în România” a fost realizat de KPMG România pentru Concordia în cadrul proiectului „Consolidarea Dialogului Social în România”, implementat de Confederaţia Patronală Concordia, în parteneriat cu NHO – Confederaţia Patronală din Norvegia. Proiectul este sprijinit de Norvegia prin Granturile Norvegiene 2014-2021, în cadrul Programului ‘Dialog Social – Muncă Decentă’.
Analiza a urmărit o serie de indicatori esenţiali privind piaţa muncii la nivel naţional şi în profil teritorial, grupaţi în jurul unor arii tematice, precum: tendinţe demografice cu impact in piaţa muncii, oferta şi cererea de forţă de muncă, prezentarea unor repere privind atât deficitul de forţă de muncă, cât şi salarizarea din România.
Confederaţia Patronală Concordia (CPC) este confederaţia patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, ce reuneşte 16 industrii-cheie pentru economia românească, peste 2.200 de companii cu mai mult de 330.000 de angajaţi, care au o contribuţie totală de 26% din PIB.
Concordia este singura organizaţie parte a BusinessEurope, a Organizaţiei Internaţionale a Angajatorilor (IOE) şi al Business at OECD (BIAC), precum şi partener legitim în toate dezbaterile publice de la nivelul Guvernului, Parlamentului şi ale structurilor de decizie din teritoriu.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post