Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța se numește „Podoabă de căciulă”, o piesă purtată de aromâni, care datează din secolul al XIX-lea.
„Piesă prezentată astăzi face parte din colecția de podoabe tradiționale cu care se accesorizează portul popular de sărbătoare al aromânilor. Denumit ”cercel de tâmplă” sau ”minghiuși”, podoaba se fixează pe căciula de mireasă a aromânilor grămosteni și este lucrată din argint într-un atelier urban din Bulgaria, în al treilea sfert al secolului al XIX-lea”, transmite Primăria Constanța.
Bijuteria se compune dintr-un pandantiv triunghiular cu două laturi ușor arcuite, pe care este realizat în tehnica filigranului un decor vegetal având în centru montura unui bumb din sticlă roșie. La baza pandantivului sunt atașate 11 lanțuri având la capete monede turcești (mahmudele). Unul din lanțuri, mai lung, este terminat cu o plăcuță rombiformă prevăzută cu cârlig de prindere.
Piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR prin Ordinul nr. 2168/20.03.2013, poziția 43, emis de Ministerul Culturii.
Discussion about this post