România comemorează pe 20 februarie memoria romilor care au trăit în sclavie și dezrobirea romilor din Țările Române. Cu acest prilej, preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, astăzi un mesaj. Totodată, de Ziua Dezrobirii Romilor, Centrul Național de Cultură a Romilor în parteneriat cu Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și Centrul Rromilor „Amare Rromentza” vor lansa „Muzeul Virtual al Culturii Romilor”. Acesta va reprezenta, atât pentru romi, cât și pentru populația majoritară, un spațiu care va conserva și transmite mai departe moștenirea spirituală și intelectuală a romilor.
Mesajul președintelui a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale în cadrul evenimentului „Romi pentru România”.
„Acum 167 de ani, printr-un act cu o semnificaţie profundă pentru întreaga naţiune, romii din ţara noastră îşi dobândeau libertatea care le fusese răpită şi refuzată timp de secole. În procesul istoric de modernizare a României, dezrobirea a însemnat nu doar înfăptuirea unui act de justiţie pentru romi, dar şi un moment fundamental pentru demnitatea poporului român şi apropierea sa de valorile umaniste europene.
Dezrobirea romilor de la mijlocul secolului XIX nu a condus însă la eliminarea discriminărilor, care nu au putut fi şterse de proclamarea egalităţii în drepturi. Nici prejudecăţile nu au fost depăşite, ele menţinându-se în mentalul public în ciuda sacrificiilor romilor din Războiul de Independenţă sau din cel de reîntregire.” a precizat Klaus Iohannis.
A mai adăugat în continuarea mesajului că în loc să aducă emanciparea economică, socială şi politică a romilor, secolul XX rămâne în istorie prin crimele Guvernului Antonescu şi miile de victime ale deportărilor, ale rasismului şi ale urii. După Revoluţia din Decembrie 1989, parcursul european al României a consemnat o despărţire clară de politica regimului comunist, care a urmărit constant să estompeze existenţa şi identitatea culturală a minorităţii rome.
„Ziua Dezrobirii Romilor este un prilej de cinstire a memoriei tuturor celor care au suferit pentru libertatea şi demnitatea umană, un moment în care să reflectăm mai mult la importanţa respectării drepturilor fundamentale ale omului, o zi a condamnării rasismului, a xenofobiei şi a urii. Este, totodată, o ocazie de a asuma responsabilitatea avută de autorităţile române în Holocaustul romilor în acele zile întunecate ale umanităţii, dar şi de a ne reafirma angajamentul nostru ca niciodată să nu mai permitem ceva similar.”, a declarat președintele României.
„În acest context, subliniez importanţa atingerii cât de curând şi complet a ţintelor stabilite prin Strategia Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022-2027, printr-o acţiune care să implice o colaborare strânsă între autorităţile centrale şi locale, instituţiile publice şi societatea civilă. România este astăzi un exemplu de relaţii interetnice care au la bază respectul pentru identitatea culturală şi lingvistică a fiecărei minorităţi şi în care funcţionează comunicarea interinstituţională pentru binele comun. Numeroasa minoritate romă este un contribuitor valoros în acest dialog, cu atât mai mult cu cât romii participă la construirea viitorului comun al naţiunii noastre, clădit pe solidaritate. Dezrobirea de acum 167 de ani este un act al patrimoniului nostru istoric, dar mesajul său, acela al căutării şi cinstirii libertăţii, rămâne actual şi se reînnoieşte în fiecare zi, prin muncă, prin cultură şi educaţie!” , a transmis acesta în încheierea mesajului.
Discussion about this post