În timp ce în străinătate fiecare loc este atent exploatat din punct de vedere turistic, conservat cu grijă și promovat, la noi există adevărate comori despre care nu știu prea mulți. Uneori, nici macar localnicii nu au habar de istoria regiunii.
Este și cazul Cetății Ibida, din Slava Rusă, județul Tulcea, aflată la aproximativ o oră de mers cu mașina de Constanța. Prezența Cetății Ibida le este semnalată trecătorilor mai întâi printr-un indicator turistic.
Cei care au curiozitatea să o vadă ajung pe un câmp unde, dacă nu ții morțiș să descoperi zona, ești tentat să te lași păgubaș. Un anunț înfipt într-un par te informează totuși că trebuie să lași mașina, dacă vrei să vizitezi cetatea.
Inițial, pare că ai ajuns la o mică grămadă de pietre, dar, odată ce faci câțiva pași, descoperi ruinele vechii cetăți.
Panoul informativ privind Cetatea Ibida este mai vizibil la plecare.
Desigur, lămuririle veniseră mai repede tot de la „Sfântul Google”.
Potrivit Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului Centru de excelență al Academiei Mondiale de Artă și Știință cetatea Ibida se întinde pe 24 de hectare și este cea mai mare și mai dens locuită dintre cetățile dobrogene, inclusiv a celor mai cunoscute de la Histria, Tomis și Calatis. Apogeul cetății a fost între secolele IV și VII d. Chr., la sfârșitul perioadei romane și începutul celei bizantine, după care, timp de câteva secole, până în perioada medievală, urmele de locuire sunt rare.
Pe teritoriul regiunii, cercetările arheologice, desfășurate cu mari întreruperi între 1885 și prezent, au identificat vestigii ale locuirii începând din Paleoliticul mijlociu, continuând în Neolitic, Calcolitic și Epoca bronzului, în perioada elenistică și romană timpurie, patrimoniul cultural acumulat, de la unelte de piatră paleolitice la cele laborios prelucrate ale eneoliticului și epocii bronzului, la amforele grecești, capitelii romane și romano-bizantine, epigrafii și colecții numismatice din diferite perioade.
Discussion about this post