Un număr de 121 de cazuri deschise anul trecut de Biroul Procurorului Public European (EPPO, Parchetul European) au vizat România, valoarea pagubelor implicate fiind de 508,4 milioane de euro, indică raportul anual al instituţiei, publicat astăzi.
Documentul arată că la 31 decembrie 2022 în România erau active 124 de anchete EPPO. Valoarea pagubelor rezultate din aceste cazuri se ridică la 2 miliarde de euro. Unul dintre cazurile care fac obiectul investigaţiilor active se referă la fraude cu TVA, valoarea pagubelor fiind de 3 milioane de euro.
Potrivit aceluiaşi raport, România participa, la finalul anului trecut, la zece anchete active privind fraude transfrontaliere.
În cursul 2022, în România au fost puse sub acuzare persoane implicate în cinci cazuri anchetate de EPPO, iar judecătorii români au dat condamnări într-un astfel de caz. De asemenea, ei au decis îngheţarea a 10,1 milioane de euro în timpul investigaţiilor EPPO.
Tot anul trecut s-au înregistrat 303 plângeri sau rapoarte privind cazuri EPPO care au vizat România, dintre care nouă au venit de la instituţii sau agenţii ale UE, 274 de la autorităţi naţionale şi 20 de la părţi private. Dintre cazurile EPPO active anul trecut în România, 66 s-au referit la cheltuieli pentru achiziţii, şase la fraude cu venituri non-TVA, unul la fraude cu venituri din TVA, 12 la corupţie şi două la spălare de bani.
Dintre cazurile EPPO active de fraude legate de România, cele mai multe, 39, se referă la programe de dezvoltare regională şi urbană, 24 la programe agricole şi de dezvoltare rurală, 14 la programe de ocuparea forţei de muncă, incluziune socială şi coeziune, 3 la programe maritime şi pescuit, 3 la programe industriale şi IMM-uri, 3 la programe de mobilitate şi transport, 2 la programe de educaţie, 2 la programe de cercetare şi 2 la programe privind azilul şi migraţia.
EPPO, la care participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. EPPO are activi 114 procurori europeni delegaţi, dintre care 11 din România.
sursa: AGERPRES
Discussion about this post