În România, în ziua de 8 Martie se sărbătorește Ziua Femeii, însă până în decembrie 1989 această zi era mai mult dedicată mamelor, astfel era denumită Ziua Mamei. După Revoluţia din 1989 aceasta a fost înlocuită cu Ziua Femeii, sărbătorită anual, la data de 8 martie, pentru a comemora realizările sociale, politice și economie, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.
Istoria acestei zile internaționale a început cu organizarea unei zile dedicate femeilor, pe 23 februarie 1909, în New York, în amintirea unei greve de sindicat a acestora, din anul 1908. Pe 8 martie 1908, 15 mii de femei au mărşăluit la New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Sloganul lor era „Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică, iar trandafirii, o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor.
În anul 1910, la o întâlnire o organizațiilor socialiste din întreaga lume, activistele Luise Zietz și Clara Zetkin au propus o zi internațională a femeilor, însă fără a specifica o dată anume. Anul următor, pe martie 1911, s-a sărbătorit pentru prima oară Ziua Internațională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Americanii au continuat să sărbătorească Ziua Națională a Femeii la sfârșitul lunii februarie. Apoi, în anul 1913, Rusia a început să sărbătorească Ziua Femeii în ultima sâmbătă din luna februarie. Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai târziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începând cu această dată, de multe dintre guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei. Astfel, ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.
Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Este un punct focal în mișcarea pentru drepturile femeilor, atrăgând atenția asupra unor probleme precum egalitatea de gen, drepturile reproductive și abuzul împotriva femeilor. De 8 martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.
Echipa Observator Constanța transmite: „La mulți ani, tuturor femeilor!”
Discussion about this post