În prezent, acordarea voucherelor de vacanță în mediul privat este opțională, dar un proiect legislativ depus pe 7 martie la Senat, de parlamentari din principalele partide politice, propune acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din mediul privat, nu doar bugetarilor.
Peste 130 de parlamentari din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR au semnat acest proiect de lege care propune acordarea de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei, suportate de la bugetul de stat, și pentru cele 4,2 milioane de angajați din privat, o măsură care ar avea un impact bugetar anual de peste 6 miliarde lei.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, se arată la art. 1 din propunerea legislativă.
Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zie de la promulgarea legii de către președintele României. Mai apoi, în termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță. Conform proiectului, angajatorii vor avea doar un rol de intermediari între stat și salariați.
În cazul în care o persoană are încheiate contracte de muncă cu mai mulți angajatori în același timp este prevăzut ca fiecare angajat să aibă posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanță.
Potrivit Institutului National de Statistică, în sectorul turismului (hoteluri și restaurante) numărul mediu de salariați în anul 2021 era de 170.790. Îngrijorător este faptul că aceasta cifră, raportată la anul 2019, este cu aproape 9% mai mică, ceea ce reprezintă un indicator al impactului negativ pe care criza pandemică a avut-o în activitatea de turism.
Discussion about this post