Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa invită publicul iubitor de numismatică, arheologie şi istorie la lansarea volumului Pontica 55, Supplementum IX: STUDIA NUMISMATICA ET ARCHAEOLOGICA. În honorem Gabriel Gheorghe Custurea.
Evenimentul va avea loc joi, 16 martie, orele 11.00, la sediul din Piaţa Ovidiu, nr. 12.Evenimentul se va desfăşura la etajul I, în aula „Adrian Rădulescu” (sala pictată), iar intrarea este liberă.
Despre dr. Gabriel Custurea:
Cercetătorul ştiinţific dr. Gabriel Gheorghe Custurea s-a născut la 18 martie 1952 în Constanţa, într-o familie cu rădăcini dobrogene de pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, la care au mai existat câteva contribuţii transilvănene şi olteneşti. A terminat studiile gimnaziale la liceul „Mihai Eminescu” din Constanţa (1967-1971) şi a urmat Şcoala Militară de Ofiţeri de Rezervă de la Bacău (1979-1980), pe parcursul a şase luni. A urmat cursurile Facultăţii de Istorie-Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1973-1978), iar lucrarea de licenţă a pregătit-o sub îndrumarea prof. Univ. Dr. Nicolae Ceachir.
În perioada 1993-1999 a efectuat pregătirea doctorală, sub coordonarea remarcabilului prof. Univ. Dr. Dan Gh. Teodor, la Institutul de Arheologie al Academiei Române, filiala Iaşi, cu tema Aspecte ale vieţii economice în Dobrogea în secolele IX-XI în lumina descoperirilor monetare. Începând cu anul 1993 devine cercetător la muzeul constănţean, iar între anii 1998-2004 a predat un curs de numismatică, în calitate de lector asociat, la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
În perioada anilor 2005-2009 a fost director adjunct al instituţiei muzeale constănţene, iar din 2009 până în 2016 director general.
Calitatea pregătirii sale ştiinţifice a fost onorată printr-o amplă activitate publicistică, fiind autor, coautor şi editor a nouă cărţi, cataloage şi alte lucrări de istorie, numismatică şi arheologie. La acestea, se adaugă peste 90 de studii, articole şi note, publicate în ţară şi străinătate, apărute în numeroase reviste şi volume de specialitate, dintre care amintim Numizmatika, sfragistika i epigrafika de la Sofia, Pontica (Constanţa), Peuce (Tulcea), volumul celui de al XIe Congres Internaţional de Numismatiques-Bruxelles sau volumul dedicat Internaţional Symposium Thessalonike.
În calitate de specialist care a demonstrat calităţi ştiinţifice incontestabile, cu precădere în numismatica şi arheologia mileniului I p. Chr. şi de la debutul celui următor, a adus contribuţii foarte importante privind: circulaţia monetară bizantină; studiul fenomenelor economice şi financiare specifice lumii bizantine dunărene; arheologia secolelor VI-XII; precum şi realităţile urbane, economice şi monetare din secolele XV-XVIII, din Dobrogea.
„Odată cu numărul 40, a devenit membru al redacţiei revistei ştiinţifice „Pontica”, una din emblemele Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, cu recunoaştere internaţională, prin intermediul căreia astăzi îi omagiem activitatea ştiinţifică depusă pe parcursul întregii cariere. Editorii volumului omagial sunt dr. Gabriel Mircea Talmaţchi, dr. Cristina Paraschiv-Talmaţchi şi dr. Lucian Munteanu, acesta fiind publicat la Editura EIKON, din Bucureşti”, transmite MINAC.
Discussion about this post