Prețul gigacaloriei în Constanța, cel mai mare din țară, va crește și mai mult de la 1 aprilie. Dacă ați crezut că până acum ați plătit mult, ce urmează va fi de neînchipuit. Gigacaloria va costa puțin peste 1.800 de lei, fără subvenție.
Acum prețul este de 1.590 de lei, iar constănțenii plătesc, până la 31 martie, prin subvenționare, 450 de lei.
Există orașe din România în care gigacaloria e mult mai scumpă decât în altele, dar primăriile subvenționează mult mai mult, așa că populația plătește mai puțin.
Dacă bucureștenii s-au plâns până acum că au scos iarna aceasta de două ori mai mulți bani din buzunare pentru plata gigacaloriei, uite că există mulți români care cumpără gigacaloria la preț mult mai mare decât bucureștenii, deşi trăiesc în orașe mai sărace.
În Constanța, potrivit calculelor de la 1 aprilie, fără subvenție, locuitorii racordați la sistemul centralizat ar putea plăti chiar și 85-90 de lei de lei pentru un metru cub de apă caldă.
Tarif care de la 1 aprilie va fi de aproximativ 1.800 de lei pe gigacalorie și va fi plătit de populație la preț întreg. Până la 31 martie, prețul gigacaloriei este în jur de 1.600 de lei, din care populația plătește doar 450, diferența fiind suportată de subvenția oferită de municipalitate pentru perioada sezonului rece, din luna noiembrie până în aprilie.
Cum a ajuns Constanța să aibă cel mai mare preț la gigacalorie?
Cum nu mai este iarnă și subvenția urmează să fie scoasă, constănțenii vor plăti și mai mult la gigacalorie. Dar de ce?
În fiecare zi, rețeaua de transport și distribuție a apei potabile, înregistrează noi avarii, respectiv pierderi semnificative de apă, pe care tot consumatorii le plătesc. Nu există zi în care constănțenii să nu fie informați că rămân fără apă, din nou, pentru a repara o nouă avarie apărută la o altă conductă.
Este posibil ca prețul gigacaloriei să scadă odată cu înlocuirea conductelor vechi cu altele noi, dar lucrările pot pare că durează la nesfârșit.
Contactat telefonic, directorul Termificare, Liviu Popa a declarat pentru Observator Constanța că subvenția este apanajul Consiliului Local Municipal Constanța și că operatorul aplică prețul stabilit de CLM, cu sau fără subvenție.
Discussion about this post