Proiectul de lege privind legalizarea canabisului medicinal, inițiat de deputatul PSD de Constanța, Ileana Cristina Dumitrache, a fost dezbătut ieri în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.
„Pacienții români au nevoie de canabisul medicinal, un tratament care și-a dovedit utilitatea și au dreptul să beneficieze de el la fel ca toți cetățenii din țările în care acesta s-a legiferat. Proiectul de lege susținut de un număr impresionant de parlamentari reprezintă dorința românilor, exprimată fără echivoc în petiții, în sondaje, în întâlnirile și conferințele care au avut loc până acum pe această temă. Nu mai putem bate pasul pe loc! Este timpul să trecem la fapte și să oferim o șansă pacienților român. Am speranța că în cel mai scurt timp, proiectul de lege va primi raportul comun cu alte comisii de specialitate sesizate și va merge în plenul Camerei Deputaților pentru votul final”, a precizat deputatul Cristina Dumitrache.
Proiectul a intrat în circuitul parlamentar din anul 2019, acesta fiind preluat de la Alexandra Cârstea, preşedinte fondator al Asociaţiei „Victoria Mea”.
„Este povestea Alexandrei şi a mamei sale, este o poveste cu multă suferinţă, o poveste cu care am empatizat nu numai eu, ci şi colegii mei. (…) Nu inventăm roata”, a punctat Cristina Dumitrache, care a amintit că anterior acestor discuţii au avut loc mai multe conferinţe şi dezbateri cu participare internaţională pe tema legalizării canabisului în scop medicinal.
Vicepreşedintele Comisiei de sănătate, deputatul PSD Florin Buicu, a subliniat, la rândul său, că susţine proiectul, adăugând că instituţiile statului trebuie să dea parlamentarilor răspunsuri legate de unele prevederi ale acestuia.
„Proiectul în sine nu face referire doar la utilizarea în scop medicinal al canabisului. (…) Aşteptăm răspunsurile de la instituţiile statului român legate de celelalte prevederi ale proiectului, şi o să fac referire la primul articol al legii: ‘Prezenta lege stabileşte regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional’. Componenta medicală face referire doar la utilizare. Răspunsul la celelalte întrebări decât utilizarea trebuie să-l aflăm de la entităţile care sunt implicate în acest aspect”, a transmis deputatul social-democrat.
Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor medicale, a arătat că subiectul utilizării canabisului în scop medicinal este unul de actualitate la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, în prezent existând două medicamente care sunt autorizate în spaţiul Uniunii Europene şi care au la bază canabisul.
Gabriel Diaconu, consilier al Ministrului Sănătăţii, a transmis că sunt aspecte din proiect faţă de care Ministerul Sănătăţii nu se opune şi a adăugat că terminologia trebuie să fie una clară.
Raportul la proiectul de lege va fi unul comun cu Comisia de apărare şi cea de agricultură, acesta urmând să primească apoi votul plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Discussion about this post