Mulți români sunt astăzi în sărbătoare, doar e ziua… somnului și o bifează, dealtfel, ca de obicei, dormind pe ei…! Avem o țară plină Dorei, experți în „las’ că merge și așa”, o țară plină de aleși care sforăie în plen, o țară plină de… adormiți în posturi cheie.
O fi el somnul sănătos, dar și aici este valabilă expresia „ce e mult strică”, chiar dacă unii s-ar putea apăra mizând pe ideea că, atunci când dormi, creierul este mai activ sau pe cea conform căreia în somn rănile se refac mai ușor.
Totuși, potrivit Societății Române de Pneumologie, în 24 de ore, este nevoie de 12-18 ore de somn la nou-născutul de până în 4 luni; 12-16 ore între 4 şi 12 luni; 11 și 14 ore de somn între 1-2 ani; 10-13 ore de somn între 3 și 5 ani; 9-12 ore de somn între 6 și 12 ani; 8-10 ore de somn între 13 și 18 ani și cel puțin 7 ore de somn pentru persoanele de peste 18 ani.
La capitolul curiozități – un procent de 12% din populația globului visează… alb-negru, iar recordul pentru cea mai lungă perioadă fără somn este de 11 zile și este al unui american.
Ziua somnului este marcată în fiecare an în ziua de vineri care precede echinocţiul de primăvară. Scopul este de a sublinia importanţa pe care un somn suficient şi odihnitor o are pentru păstrarea sănătăţii mintale şi fizice, precum şi pentru sporirea calităţii vieţii.
Discussion about this post