Cele mai mari manevre militare navale NATO au început astăzi în Marea Neagră: simulările de război angrenează 3.400 de militari din 12 țări aliate și partenere, iar scenariile de luptă se concentrează pe amenințări aeriene, submarine și de suprafață. Exercițiile navale se desfășoară într-un raion maritim din sud-estul României, dar și pe Dunăre și în Delta Dunării.
Manevrele navale din Marea Neagră poartă numele de cod SEA-SHIELD și angrenează 30 de nave de suprafață, 14 avioane militare ale României și partenerilor, lansatoare de rachete și specialiști din Apărarea Cibernetică. E un război complex, care se duce cu toate armele, timp de o saptamână.
Marina Militară a luat în calcul cel mai pesimist scenariu, acela în care suntem atacați din Marea Neagră, pe apă și din aer. Au fost mobilizate nave de suprafață, avioane de luptă, vânători de submarine și specialiști în războiul cibernetic. Manevrele de luptă se vor desfășura și pe Dunăre, unde flota fluvială va conlucra cu armata de uscat. Soldații români și străini vor avea armele încărcate cu muniție de război.
„Flotila Fluvială participă cu forțe și mijloace în cona de responsabilitate pe 3 secvente de instruire. Avem pregătite pachete de forțe generate de parteneri din cadrul alianței, vorbind de detașament de infanteriști polonezi. Se va desfașura exercițiul cu trageri de luptă cu muniție reală combinate cu capabilități din foțele terestre. Vom avea o secvență de instruire în poligonul Babadag, unde va fi deasemenea un exercițiu de trageri de luptă”, a declarat contraamiral de flotillă Marcel Neculae, comandant Flotila Fluvială.
Exerciţiul multinaţional Sea Shield este cel mai mare exerciţiu planificat, organizat şi condus de Forţele Navale Române. Cuprinde proceduri standard NATO de luptă pe toate mediile de acţiune, terestru, aerian şi maritim.
„Este cel mai mare exercițiu din Marea neagră care a ajuns la 7 a ediție. Scopul este acela de a ne antrena forțele ca să fie interoprabile cu structurile Nato. Avem exerciții de protecție a infrastructurii critice, la platforme, conducte și cablurile submarine. Este misiunea noastră. Noi, România, ne dorim să devenim independenți energetic dar este misiunea noastră să ne protejăm infrastructura critică din marea Neagră. Noi suntem pregătiți pentru orice riscuri și amenințări”, susține contramiral de flotillă Cornel CojocaruComandantul Flotei navale Române.
Rusia a fost notificată de începerea exercițiilor navale și se asteaptă să iși trimită nave de observație in apropierea câmpului tactic, pe mare.
„Și în anii anteriori, în zona de desfășurare a exercitiului s-a semnalat prezența navelor Federației Ruse. Suntem pregătiți. Navele aparținând forțelor navale române au proceduri clare de operare privind acțiunea în astfel de situații. Antrenamentele pentru acest exercițiu au început încă de anul trecut”, afirmă comandor Adrian Dincă – Fortele Navale ofițer de proiect Forțele navale Române.
Exercitiul SEASHIELD se va încheia pe 2 aprilie.
Discussion about this post