Trecerea de la vremea rece la una caldă ne afectează organismul. Deși ne bucurăm de noile condiții meteorologice, totuși nu putem să împiedicăm complet stările prin care trece corpul nostru la schimbarea anotimpului. Astfel apare astenia de primăvară, care se manifestă printr-o serie de stări neplăcute care afectează activitatea de zi cu zi.
Simptomele variază de la persoană la persoană și pot avea efecte atât pe plan fizic, cât și mental. Este posibilă apariția durerilor musculare care pot fi însoțite de scăderea tensiunii arteriale sau de modificări ale ritmului cardiac. De asemenea vă puteți confrunta cu dificultăți de concentrare, pierderea memoriei, amețeală, vedere tulbure, zgomote în urechi.
Reacțiile organismului depind mult de modul nostru de adaptare la ceea ce se întâmplă în jur, la noile provocări ale vieții. Specialiștii sunt de părere că persoanele care au episoade depresive ori care sunt sedentare sunt mai predispuse și la astenia de primăvară.
Una dintre cauzele care ar putea explica cel mai bine de ce corpul nostru trece prin aceste stări este dezechilibrul hormonal. Această instabilitate este provocată de lumina în exces care influențează producția de melatonină, care mai poartă și denumirea de „hormonul somnului”.
Pe perioada iernii, nivelul de endorfine, supranumite și ,,hormonul fericirii” scade, iar efectele se resimt și mai intens la începutul primăverii, când apar stări de anxietate și tristețe.
O altă cauză a apariției asteniei de primăvară este alterarea ritmului circadian. Până când acesta nu se adaptează la noile modificări, nu vei reuși să dormi prea bine, astfel că efectele se vor face simțite întreaga zi.
Stresul este alt factor care poate intensifica simptomele asteniei de primăvară. Persoanele care se adaptează cu dificultate la schimbările din jur vor duce o luptă crâncenă cu noile stări.
Deși nu există o rețetă miraculoasă care să înlăture pe loc astenia de primăvară, poți apela la o serie de metode care vor diminua simptomele acesteia.
Principalele remedii constau într-o alimentație bogată în fructe, legume, cereale integrale, semințe, nuci, ouă, produse lactate și pește. Profită din plin că se deschide sezonul verdețurilor și ia-ți doza de vitamine și minerale de care organismul tău are nevoie. Și puțină ciocolată neagră din când în când te va ajuta să îți intri în ritm.
Se mai recomandă activitățile în aer liber, tehnicile de relaxare și hobby-urile. Un rol important pentru refacerea organismului îl are și odihna, așa că este indicat să respecți un program de somn bine pus la punct.
Discussion about this post