Franța se alătură unei liste tot mai lungi de state care spun că TikTok nu are un nivel suficient de securitate cibernetică și de protecție a datelor, informează Al Jazeera.
Franța a interzis utilizarea „recreativă” a aplicațiilor TikTok, Twitter, Instagram și a altor aplicații pe telefoanele angajaților guvernamentali, din cauza preocupărilor legate de măsurile insuficiente de securitate a datelor.
Interdicția urmează să intre în vigoare imediat, a scris vineri, pe Twitter, Ministerul pentru Transformarea Sectorului Public și Funcția Publică.
„Pentru a garanta securitatea cibernetică a administrațiilor noastre și a funcționarilor publici, guvernul a decis să interzică aplicațiile recreative precum TikTok pe telefoanele de muncă ale funcționarilor publici”, a declarat vineri Stanislas Guerini.
El a adăugat că, de câteva săptămâni, mai mulți parteneri europeni și internaționali ai Franței au adoptat măsuri pentru a restricționa sau interzice descărcarea și instalarea sau utilizarea aplicației TikTok, deținută de chinezi, de către administrațiile lor.
Guerini a declarat că aplicațiile recreaționale nu au un nivel suficient de securitate cibernetică și de protecție a datelor pentru a putea fi implementate pe echipamentele administrațiilor, adăugând că pot fi acordate derogări din motive profesionale, cum ar fi comunicarea instituțională a unei administrații.
Extinderea interdicției
Potrivit Al Jazeera, o serie de guverne și instituții au interzis TikTok în ultimele săptămâni, printre care Casa Albă, parlamentul britanic, administrațiile olandeză și belgiană, parlamentul neozeelandez și guvernele din Canada, India, Pakistan, Taiwan și Iordania.
Îngrijorările legate de presupusele riscuri de securitate pe care le-ar prezenta TikTok au fost ridicate mai ales de parlamentarii americani și de oficiali din domeniul securității naționale, care spun că datele utilizatorilor colectate de aplicație ar putea fi accesate de guvernul chinez.
Apelurile pentru interzicerea TikTok de pe dispozitivele guvernamentale au luat amploare după ce directorul FBI, Christopher Wray, a declarat în noiembrie că aplicația prezintă riscuri pentru securitatea națională.
La sfârșitul lunii trecute, cele mai mari două instituții politice ale Uniunii Europene – Comisia și Consiliul – au interzis TikTok de pe telefoanele personalului din motive de securitate cibernetică.
Îngrijorările au crescut la nivel mondial cu privire la potențialul guvernului chinez de a accesa datele de localizare și de contact ale utilizatorilor prin intermediul ByteDance, compania mamă chineză a TikTok.
Discussion about this post