Reținerea celor trei pescadoare bulgărești în apele de pe teritoriul României inflamează relațiile româno-bulgare. Autoritățile de la Sofia susțin că arestarea celor trei nave s-ar fi făcut cu încălcarea legislației europene în domeniul pescuitului. Ministrul adjunct al agriculturii susține că marinarii pescuiau într-o zonă de apă aflată sub jurisdicție europeană.
„Au dreptul să pescuiască în afara stocurilor de cotă. La nivelul Uniunii Europene pentru Marea Neagră există o limită de cotă și cantitate doar pentru calcan și șprot. Pentru celelalte tipuri de pește pot desfășura pescuit în siguranță. Asta au făcut și navele de pescuit bulgare”, a declarat Georgi Sabaev, ministrul adjunct al Agriculturii, citat de jurnaliștii bulgari.
Deși întreaga acțiune s-a desfășurat în prezența reprezentanților Agenției de Pescuit din Bulgaria, Sabaev susține că nici până acum autoritățile de la Sofia nu au primit un document oficial referitor la această acțiune.
„Încă nu există un act oficial în baza căruia navele de pescuit bulgare să fie reținute, iar acest lucru ridică serioase îngrijorări. Avem multe întrebări și îndoieli cu privire la legalitatea acestui act. Din câte înțelegem, navele bulgare au fost reținute în baza cerințelor exclusiv ale legislației românești, și nu ale legislației paneuropene în domeniul pescuitului. Legislația europeană are prioritate față de orice fel de decrete, regulamente și ordine naționale”, a adăugat Sabaev, citat de BTA.
Autorităile din Bulgaria susțin că documentul era doar în limba română, iar interpretarea lui inițială ar fi fost făcută cu ambiguități.
De cealată parte, procurorii contstănțeni care anchetează acest caz susțin că cercetările sunt într-o fază incipientă, iar lucururile trebuie verificate din toate punctele de vedere. Toti cei 10 marinari aflați la bordul celor trei pescadoare au fost deja audiați în prezența unui avocat și a unui translator, iar singura concluzie trasă până în acest moment a fost aceea că cele trei pescadoare au fost descoperite în zona exclusivă a României și în perioada de prohibiție.
“Lucrurile trebuie verificate din toate punctele de vedere. Este prea devreme. Au trecut abia 48 de ore. S-au luat declarații de la marinari. Suntem în situația în care avem date și am depistat , nu noi, Garda de Coastă, trei pescadoare care pescuiau în zona economică exclusivă în perioada de prohibiție. Dacă legislația europeană spune altceva, vom vedea. Nu intru în polemică, verificăm toate aspectele. Au prezumtia de nevinovăție și eu o verific, pe căi legale, cu toată obiectivitatea și vom lămuri lucrurile într-un timp rezonabil”, susține Teodor Niță, procuror.
Vineri, polițiștii de la Garda de Coastă au reținut la aproximativ 100 de km travers de Mamaia, trei pescadoare bulgarești care pescuiau în apele românești. La bord au fost descoperite 600 de exemplare de calcan și 60 de rechin, specie pentru care ne aflam în perioada de prohibiție și, în plus, pentru pescuitul acestora fuseseră folosite unelte ilegale.
Discussion about this post