În perioada 23-25 martie 2023, la Școala Gimnazială Ion Creangă Albești, s-a desfășurat activitatea „Experimente cu tehnici ceramice tradiționale”, activitate ce face parte din proiectul de parteneriat al unității școlare cu Universitatea Națională de Arte din București, prin care elevii au fost implicați în ateliere de ceramică.
Activitățile s-au desfășurat în cele două unități școlare gimnaziale din localitățile Albești și Cotu Văii, cu elevii claselor gimnaziale.
În întâlnirile precedente, copiii au prelucrat obiecte din sticlă (pirogravură), obiecte ceramice, bijuterii din metal utilizând tehnici antice și modele tradiționale, alături de specialiști în domeniu. De această dată, elevii au fost implicați în ateliere de ceramică, unde au învățat procedeul de prelucrare, de la modelaj până la arderea obiectelor în cuptorul ridicat în curtea școlii din Albești încă din anul 2021. Aceștia au avut ocazia să lucreze cu ceramista profesionistă Anca Mihăilă, doctorandă a universității, de la definirea obiectelor în forme clare până la arderea obiectelor obținute în cuptorul tradițional cu platformă, cu tiraj deschis.
Elevii au avut ocazia să descopere tehnologii tradiționale, procesele și etapele tehnice de realizare ale acestora, să-și dezvolte abilitățile și creativitatea, să aprecieze valorile trecutului, fiind deosebit de încântați că pot reconstitui o mică parte din trecutul istoric.
„Este o modalitate originală de a studia istoria locală, de a promova tradițiile și valorile comunității, de a forma mici meșteșugari care vor face din ceea ce au exersat la școală o meserie a viitorului. Se știe deja că prelucrarea ceramicii s-a transformat din hobby în trend, în Europa organizându-se numeroase târguri și expoziții cu vânzare. Revenirea la meșteșugurile practicate în vremuri ancestrale face obiectul multor proiecte educaționale europene. Rămânem alături de partenerii noștri în călătoria lor spre trecut și readucerea la viață a tradițiilor prin mâna și mintea copiilor”, a declarat inspectorul școlar general, prof. Sorin MIHAI.
Participarea elevilor și a comunității în proiect se dorește a fi un experiment social și educațional, prin care tinerii au posibilitatea de a învăța de la specialiști și de a aplica în viitor aceste meșteșuguri antice care pot deveni meserii, cu scopul revitalizării tradițiilor comunității locale și a înscrierii acesteia pe harta turistică a obectivelor istorice și culturale din Dobrogea de sud.
Activitățile educaționale s-au bucurat de sprijinul, colaborarea și aprecierea partenerilor educaționali: Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Primăria Comunei Albești.
Activitățile din cadrul parteneriatului, al cărui inițiator și coordonator local este profesorul de istorie Mihaela Elena Vîlcu, fac parte dintr-un amplu proiect internațional, intitulat „HĂRȚILE TIMPULUI. COMUNITĂȚI REALE – LUMI VIRTUALE – TIMP EXPERIMENTAT”.
Discussion about this post