Constănțenii sunt așteptați vineri, 7 aprilie, la Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” din Constanța, acolo unde va fi lansată cartea „Putin – obsesia imperiului” a politologului Armand Goșu. Întâlnirea va avea loc începând cu ora 17:00, în Aula Bibliotecii.
În cadrul lansării, Armand Goșu, conferențiar universitar al Facultății de Științe Politice, Universitatea din București, va purta un dialog cu istoricul și criticul literar prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii.
Sesiunea de întrebări și răspunsuri care va succeda dialogul va fi moderată de lect. univ. dr. Enache Tușa, amfitrionul și partenerul de dialog al scriitorului.
Cartea „grupează articolele scrise pe parcursul a aproape unui deceniu și jumătate, pe platforma Contributors, în revista 22, marcând astfel o întreagă problematică a evoluției către dictatură a Rusiei putiniste și a declanșării, pe data de 24 februarie 2022, a războiului cu Ucraina. Este remarcabilă profunzimea analizelor pe care istoricul le face unor contexte diverse, de la diplomație și geopolitică, la destinul unor cărți și unor curente de idei privitoare la istoria Rusiei, sau a unor intelectuali publici. În fond, cum se explică lipsa de previziune a decidenților politici occidentali? Cum și-a construit Putin strategia de reconfigurare a imperiului sovietic? Care este regia balansului dintre restaurație și reformă în Rusia? Cum ne facem o idee despre ceea ce este Rusia actuală? Ce reprezintă ideea imperială rusă în secolul XXI și care sunt implicațiile ei? Cum putem contracara războiul informațional, propaganda pusă în mișcare de Rusia revizionistă în Europa, precum și în România postcomunistă? Cartea lui Armand Goșu are aproape relevanța unui jurnal politic la zi, unde fiecare eveniment este urmărit deopotrivă în ceea ce îl înscrie în istoria rusă, în ceea ce-l generează și în efectele pe care le creează. Nu îmi pot imagina un tablou mai lucid al situației actuale”, transmit organizatorii evenimentului.
Intrarea este liberă.
Evenimentul face parte dintr-o serie de conferințe, mese rotunde și lansări de carte care vor avea loc, pe tot parcursul anului, promovând atât autorii Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, cât și autori prestigioși din țară, istorici ai ideilor, istorici, politologi, istorici literari etc.
Discussion about this post