Sărbătorit anul acesta în luna aprilie, pe o vreme năprasnică care vine la pachet cu ploi, vânt puternic și chiar zăpadă în anumite zone ale țării, Paștele aduce în sufletele constănțenilor atât bucurii, cât și îngrijorări. De obicei, cel de-al doilea val de trăiri își face apariția de fiecare dată când oamenii trebuie să deschidă portofelul și să achite utilitățile de care beneficiază.
Pentru început, ne referim la facturile imense la întreținere, chiar și cu subvenționarea acordată de autoritățile locale și prelungită până la data de 31.12.2023.
Pentru că facturile lunii martie sunt așteptate la mijlocul acestei luni, chiar în perioada sărbătorilor pascale, în rândurile de mai jos ne-am raportat la cele din luna februarie 2023.
De exemplu, în cazul unui bloc cu patru scări și apartamente de 44-46 de metri pătrați, din apropierea bulevardului Tomis, 11 constănțeni racordați la rețeaua de termoficare a municipiului au avut de plătit la întreținere, în medie, 528 de lei.
O situație și mai îngrijorătoare se regăsește în cartierul Inel II din municipiu. Potrivit surselor noastre, locatarii situați la etajul 1, respectiv etajul 4 al unui bloc din această zonă au avut de plătit aproximativ 700 de lei în luna februarie și aproximativ 1.000 de lei în luna ianuarie.
Din păcate pentru aceștia, luna aprilie nu a sosit cu temperaturi călduroase, iar condițiile prin care încălzirea va fi oprită nu sunt îndeplinite momentan.
Restul locatarilor care au optat pentru încălzire prin intermediul unei centrale termice au avut de plată la întreținere aproximativ 200 de lei. La acești bani se adaugă și factura de gaze, în valoare de 200-250 de lei sau chiar 300 de lei, în funcție de temperatura selectată și utilizarea aragazului.
Facturile la curent, cablu și internet
Pe lângă banii lăsați la întreținere, constănțenii trebuie să treacă prin alte trei „probe de foc”: curentul, respectiv facturile la cablu și internet.
În medie, consumul unei persoane care își încarcă zilnic telefonul mobil și folosește frecvent televizorul, cuptorul cu microunde, cuptorul electric și alte electrocasnice esențiale, ajunge la aproximativ 100 de lei lunar. Totuși, factura poate depăși chiar și 200 de lei, dacă ne raportăm la o familie mai numeroasă.
Pentru cablu și internet, care se regăsesc de cele mai multe ori „la pachet”, un cetățean trebuie să scoată din buzunar alți 60-70 de lei, suma ce poate să depășească 100 de lei, dacă mai există și alte abonamente la servicii de streaming precum Netflix, HBO Max, Disney+, Amazon sau la servicii care oferă muzică și videoclipuri, precum Youtube, Spotify, Apple Music și multe altele.
Tot la capitolul „facturi” se încadrează și telefonia mobilă. Pentru a beneficia de o ofertă care să includă suficiente minute de convorbire și internet, oamenii sunt nevoiți să mai scoată din buzunar sume care variază între 10-60 de lei sau chiar mai mult, în funcție de extraopțiunea sau abonamentul pe care l-au ales.
Cu cât rămânem după ce plătim aceste facturi?
Raportându-ne la salariul minim brut actualizat de pe 1 ianuarie 2023, acesta este de 3.000 lei brut, ceea ce înseamnă un salariu net de 1.863 lei.
Astfel, un constănțean care câștigă un salariu minim pe economie va rămâne la sfârșitul acestei luni, respectiv la sfârșitul lunii mai, cu aproximativ 1.020 de lei, în cazul în care deține deja un apartament sau nu este nevoit să platească o chirie sau o rată lunară.
Suma rămasă trebuie organizată astfel încât să acopere toate cheltuielile alimentare și necesare pentru o întreagă lună, precum și transportul către locul de muncă.
În cazul situațiilor neprevăzute legate de sănătate sau a unor petreceri/aniversări organizate, persoana în cauză va fi nevoită să recurgă la împrumuturi.
Discussion about this post