Vulcanul Şiveluci, situat în Peninsula Kamceatka din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a erupt ieri dimineaţă, aruncând o coloană de cenuşă de 20 kilometri înălţime în atmosferă. Imaginile sunt debusolante, desprinse parcă dintr-un film apocaliptic. Cenușa vulcanică s-a răspândit pe o suprafață de peste 100.000 de kilometri pătrați, iar în unele zone stratul depus pe sol depășește 8 centimetri grosime.
Unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia a erupt aruncând în atmosferă un nor imens de cenuşă care a acoperit satele din regiune şi a condus la emiterea unui cod roşu pentru aviaţie în Peninsula Kamceatka.
Vulcanul Şiveluci a erupt la scurt timp după miezul nopţii, activitatea lui înregistrând un crescendo pentru ca şase ore mai târziu să expulzeze un nor de cenuşă care s-a răspândit deasupra unei suprafeţe de 108.000 de kilometri pătraţi, conform filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică al Academiei Ruse de Ştiinţe.
Din vulcan s-au scurs fluxuri de lavă care au topit zăpada şi au condus la emiterea unei atenţionări de alunecări de noroi pe o autostradă din apropiere, în timp ce satele au fost acoperite cu un strat de cenuşă de aproximativ 8,5 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani.
Nu s-au raportat victime imediate.
O avertizare cod roşu emisă de Echipa de răspuns la erupţia vulcanică din Kamceatka (KVERT) a rămas în vigoare. Vulcanul „constituie un potenţial pericol pentru companiile aeriene internaţionale şi locale”, se arată în notificare.
Peninsula din nordul Oceanului Pacific este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, având aproximativ 160 de vulcani, doar aproximativ 20 dintre aceştia fiind activi.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post