Criticii de film de la BBC Culture Nicholas Barber și Caryn James au ales cele mai importante filme ale anului de până acum, printre care se numără John Wick: Capitolul 4, Close, EO și Infinity Pool.
- Saint Omer (Sfântul Omer)
Această dramă dură și sfâșietoare despre rasă, clasă socială și maternitate a fost propunerea Franței în cursa pentru premiile Oscar de anul trecut și „încă nu înțeleg de ce nu a fost nominalizată”, susține criticul de film Caryn James. Alice Diop își pune în valoare experiența de realizatoare de documentare, deoarece își bazează povestea pe cazul real al unei tinere senegaleze din Franța, acuzată că și-a abandonat copilul pe o plajă. Diop o inventează pe Rama, o romancieră însărcinată care merge în orașul Saint Omer pentru a fi martoră la proces, jucându-se cu propriile îndoieli și temeri. În rolul lui Laurence, mama judecată, Guslagie Malanda este nefiresc de calmă, aproape încremenită în resemnare. Kayije Kagame, în rolul lui Rama, ne lasă să vedem cum mintea ei se agită și inima îi bate cu putere în timp ce privește, chiar dacă fața ei este impasibilă. Diop și-a bazat dialogurile pe stenogramele de la tribunal, dar rezultatele depășesc cu mult faptele, astfel a luat naștere un film captivant cu două femei profunde și vii pe ecran.
2. Close (Aproape)
Lucas Dhont merge pe urmele filmului său de debut, care a fost și premiat, Girl, cu o altă dramă delicată, dar zguduitoare din punct de vedere emoțional, o dramă a maturității, atât de naturalistă încât ai putea-o confunda cu un documentar de tip „fly-on-the-wall” ( un documentar realizat prin filmarea oamenilor, așa cum fac lucrurile pe care le fac în mod normal, mai degrabă decât prin intervievarea lor sau prin a le cere să vorbească direct cu camera). Eroii săi sunt Léo (Eden Dambrine) și Rémi (Gustav de Waele), doi băieți de 13 ani care se bucură de o prietenie intimă în Belgia rurală, idilică. Dar când se înscriu la o nouă școală, presiunea colegilor le întinde relația până la punctul de rupere. Sensibil în mod supraomenesc la durerile adolescenței, Dhont înțelege că nu este nevoie de o agresiune deschisă pentru a-i face pe tineri să se simtă ca și cum ar fi atacați în mod insuportabil. Întrebările întâmplătoare ale colegilor de clasă ale băieților sunt suficiente pentru a-i schimba pentru totdeauna. (Nicholas Barber, pentru BBC)
3. John Wick: Chapter 4 (John Wick: Capitolul 4)
Cel mai recent episod al francizei cinematografice pline de acțiune și artă, cu Keanu Reeves în rolul asasinului pe care îl îndrăgim, nu are concurență pentru cel mai bun film de mare tiraj al anului, de până acum. Cu un preț de mai multe milioane de dolari pe capul său, Wick își canalizează James Bond-ul său interior, călătorind prin Paris, Berlin și Osaka, încercând să evite să fie ucis. Această intrare este mai mare și mai spectaculoasă decât precedentele intrări Wick, iar regizorul Chad Stahelski o face la fel de uimitoare din punct de vedere vizual și de distractivă, cu o acțiune plină de arte marțiale, arme și săbii. Personajul simpatic al lui Reeves ne ajută să ne atașăm de un personaj care a pierdut demult socoteala cadavrelor pe care le-a trimis pe drum. Ian McShane este întotdeauna o încântare în rolul lui Winston, colegul urban al lui Wick, iar filmul ne oferă încă o șansă de a-l vedea pe Lance Reddick, care a murit recent, în rolul portarului, Charon. (Caryn James)
4. Holy Spider (Păianjenul Sfânt)
Filmul macabru Holy Spider, de Ali Abbasi, se bazează pe povestea reală a unui constructor căsătorit (Mehdi Bajestani) care a ucis 16 prostituate în orașul sfânt Mashhad din Iran în 2000 și 2001. Cu Zar Amir Ebrahimi (câștigător al premiului pentru cea mai bună actriță la Cannes) în rolul jurnalistei hotărâte care investighează crimele, filmul pare la început să fie un companion atmosferic al filmului „Tăcerea mieilor” și al altor drame cu criminali în serie de pe marile ecrane. Întorsătura provocatoare constă în faptul că unii cetățeni și politicieni îl văd pe criminal ca pe un erou local aflat într-o cruciadă morală. În spatele emoțiilor generice, Holy Spider este o examinare a misoginiei din întreaga societate, care pare cu atât mai pertinentă în urma protestelor lui Mahsa Amini. (Nicholas Barber)
5. The Worst Ones (Cei Mai Răi)
Uneori, actorii neprofesioniști pot părea extrem de nefirești pe ecran, dar în această ficțiune tăioasă, serioasă și totuși ușoară, despre copii și adolescenți dintr-un cartier degradat din nordul Franței, se dovedește contrariul. Ideea meta-dramaturgiei este că elevii reali sunt recrutați pentru a juca pe ecran variante fictive ale propriilor povești. Acesta este exact procesul pe care regizoarele Lise Akoka și Romane Gueret, foste directoare de casting, l-au folosit pentru a realiza The Worst Ones, al cărui titlu ironic se referă la reputația proastă a copiilor care sunt distribuiți. Cei doi copii și doi adolescenți care joacă aici sunt captivanți, cu o prezență pe ecran încorporată, în timp ce se confruntă și râd de omul insensibil de vârstă mijlocie care îi regizează. Câștigător al premiului cel mare în secțiunea Un Certain Regard de la Cannes anul trecut, The Worst Ones are o lejeritate fără pretenții, dar devine o privire atentă asupra exploatării și voyeurismului filmării unor vieți reale.(Caryn James)
6. EO
Când un circ polonez este închis, unul dintre artiștii săi, un măgar, este trimis să trăiască într-un centru ecvestru. Dar nu rămâne acolo pentru mult timp. În schimb, eroul nostru cu urechi lungi tropăie prin Europa, printr-o serie de episoade de genuri diferite, ca și cum ar fi invitat într-o varietate de alte filme. Ceea ce unește aventurile sale picaresce, inspirate din filmul Au Hasard Balthazar al lui Robert Bresson, este angoasa față de inumanitatea omului față de om (și față de măgar), precum și filmările, montajul și muzica surprinzător de psihedelice. Jerzy Skolimowski, regizorul lui EO, poate că are 84 de ani, dar nu a fost niciodată mai implicat sau mai energic. Nu vom vedea un alt film în acest an care să fie atât de extravagant de bizar, dar atât de dulce, iubitor și răutăcios. (Nicholas Barber)
7. Return to Seoul (Întoarcerea la Seul)
Filmul de mici dimensiuni al lui Davy Chou are o premisă aproape înșelător de banală. Freddie, o femeie coreeană în vârstă de 20 de ani care a fost adoptată când era copil și crescută în Franța, călătorește în Seul și își caută cu reticență părinții naturali. Dar, pe măsură ce avansează, povestea face salturi înainte cu doi ani, apoi cu cinci ani, și descrie sentimentul de identitate în transformare al lui Freddie, prin răsturnări neașteptate și complet convingătoare. Este ea franțuzoaică sau coreeană; are înfățișarea unei studente grunge sau a unei femei de afaceri glam; vrea sau nu să-și găsească mama? Park Ji-Min este vibrantă și ne ține cu sufletul la gură în rolul lui Freddie, iar Chou oferă un stil proaspăt și energizant. El plasează povestea în spații obișnuite – străzi înguste, birouri, restaurante – cu un aspect îngrijit și o senzație intimă. Titlul original în limba engleză surprinde mai bine vârtejul captivant de identitate al filmului: All the People I’ll Never Be. (Caryn James)
8. Infinity Pool (Piscina Infinită)
Cea mai recentă apariție în subgenul în plină expansiune „oamenii bogați se distrează pe o insulă”, Infinity Pool strălucește cu reflexii din Triangle of Sadness, Menu și Glass Onion, deși este mai tulbure și mai toxic decât oricare dintre ele. Alexander Skarsgård joacă rolul unui autor în dificultate care vizitează o stațiune exclusivistă pe plajă, împreună cu soția sa bogată. El descoperă prea târziu că țara are o politică de execuție imediată pentru anumite infracțiuni, iar vacanța sa din iad devine din ce în ce mai sângeroasă și mai ciudată și mai ciudată de la un capăt la altul. Este adevărat că atât personajul, cât și filmul se pierd, dar acest vârtej de cinema extrem demonstrează că partenera sa, Mia Goth (care este la fel de impresionantă în Pearl), este una dintre cele mai extraordinare actrițe ale generației sale, și că scenaristul și regizorul, Brandon Cronenberg, este suficient de talentat în sine încât probabil ar trebui să nu-l mai comparăm cu tatăl său, David Cronenberg. (Nicholas Barber)
Discussion about this post