Dacă arborii din Constanța ar avea gură, întreg orașul ar fi un urlet, care ți-ar cutremura inima și mintea. Deja nu mai putem vorbi despre o singură zonă, unde muncitorii firmelor obscure contractate pentru lucrări publice, fac dezastru.
În centrul orașului, la Muzeul de Artă din Constanța au tăiat duzii și un brad frumos. Aici au motivat că arborii erau bolnavi, infestați de paraziți.
Duzi, înainte de tăiere.
În memoria acestor duzi din centrul orașului sunt obligat moral să scriu asta: Eu și mii de alți constănțeni am stat la umbra lor de-a lungul timpului, le-am mâncat fructele, ne-am bucurat de ei. Înfrumusețau peisajul, făceau locul viu, bogat. Erau refugiul de vară al bătrânelor, în drumul lor spre piața Unirii, de unde își luau ce le trebuia, de la tarabe.
Acum, în locul duzilor tăiați avem legendarele panseluțe, cele pe care le plantau și minerii prin București, dacă vă mai aduceți aminte.
Panseluțe în locul duzilor tăiați.
Dintre duzi au mai rămas în viață doar cei din spate, pe care îi vedeți în fotografiile de mai sus. Sperăm că vor trăi în continuare.
Mai departe, tot bulevardul Ferdinand este flancat fie de copaci betonați, mutilați la rădăcini, ori tăiați.
Rădăcini sufocate cu moloz.
Pe Ferdinand în sus, ajungem la parcul de la gară, unde Alina Ioana Vasiliu, jurnalist și consultant artistic la Teatrul de Stat Constanța a fotografiat un copac perfect sănătos, care a fost tăiat fără milă și evident, fără minte.
Copac tăiat în parcul de la Gară. Sursa foto: Facebook/Alina Ioana Vasiliu.
Ne mutăm în Parcul Tăbăcăriei, acolo unde o localnică surprinde aceste imagini și ne oferă următorul cometariu:
„Asta au lăsat în urmă și în Tăbăcărie, azi. Vin, distrug spațiul verde și mai dispar și nici copaci sănătoși.”, declară constănțeanca.
urme de la mașinile muncitorilor, pe spațiul verde.
Grav este faptul că la cum arată aceste proiecte de reorganizare a zonei urbane, proiecte gândite încă din vechea administrație, nu prea există loc pentru arbori maturi. Este necesar un spațiu mai mare pentru pământ, unde acești copaci sănătoși, ajunși la maturitate să respire. Nu poți să tai toți copacii mari și să vi doar cu arbuști, acum. Pe lângă faptul că este o crimă de mediu, vor trece ani până când ne vom putea bucura de oxigenul și umbra tinerilor arbori.
Discussion about this post