Drob, miel, cozonac, ouă, uneori ciorbă și sarmale, aperitive și mai multe tipuri de desert – așa arată masa de Paște, pentru foarte mulți dintre români. Doar că, de cele mai multe ori, alimentele în exces ajung direct la coșul de gunoi.
Conform unui studiu, un român aruncă la gunoi aproximativ 75 de kilograme de mâncare anual, iar cea mai mare cantitate, în perioada marilor sărbători.
„Într-adevăr, este o tendință de a cumpăra foarte mult în perioada sărbătorilor, rămâne foarte multă mâncare. Aceasta este perisabilă, iar după două-trei zile ajunge, inevitabil, la gunoi aproape jumătate din cantitatea de mâncare preparată. Eu, ca și bucătar, îndemn la cumpătare, încerc să anticipez porțiile și cantitatea de produse consummate, tocmai pentru a evita risipa alimentară”, a transmis CHEF Adrian Bazaru, pentru Observator Constanța.
Obiceiul de a cumpăra mult înainte de sărbători este adânc înrădăcinat în mentalul colectiv al românilor, spun specialiștii. An de an, înainte de sărbători, oamenii sunt tentați să cumpere mai mult decât consumă. Psihoologii au o serie de sfaturi, pentru a evita atât risipa cât și gaura din budget.
„Românilor le place să aibă mese îmbelșugate, mai ales de sărbători. De multe ori, cumpără mai mult decât mănâncă, din dorința de a-i face fericiți pe cei dragi. Este recomandat să avem o listă atunci când mergem la cumpărături și un budget bine stabilit. Iar cel mai comun sfat este să nu mergem la cumpărături cu stomacul gol, pentru a nu fi tentați să cumpărăm în exces”, a transmis, pentru Observator Constanța, psihologul Elena Stambuli.
În loc să aruncăm mâncarea care rămâne după sărbători, putem să o donăm celor care au nevoie, în cazul în care vorbim despre produse greu perisabile. Mâncarea aruncată nu este doar o risipă, ci și un poluator.
În cazul în care mâncarea nu mai poate fi consumată, există soluții mai prietenoase cu mediul. Toate resturile biodegradabile pot fi colectate în containere speciale, care se transformă, ulterior, în îngrășământ pentru plante.
50% din toată risipa alimentară o produc cei din oraşe. Aceștia cheltuie pe hrană 40% din venituri, în mod obișnuit, iar jumatate din acestea ajung direct în coşul de gunoi. În țara noastră sunt aruncate în special preparatele gătite, urmate de fructe, legume, iar 20% sunt produse de panificație.
Discussion about this post