Pe principiul „banii n-aduc fericirea însă o întrețin”, în Constanța anului 2023 am putea spune că întâlnim și pensionari fericiți. Sunt pensionarii de lux ai județului, „specialii” sistemului care lună de lună încasează de la statul român sume colosale: foști magistrați, personal auxiliar din magistratură, personal diplomatic și consular, personal aeronautic civil navigant profesionist sau personal al Curții de Conturi. 38.430 de lei este, în prezent, cea mai mare pensie de serviciu în plată, la nivelul județului Constanța.
Potrivit informațiilor furnizate de Casa Județeană de Pensii Constanța, județul Constanța numără astăzi 153.196 de pensionari. Dintre aceștia, 234 primesc pensii de serviciu.
Într-un top al pensiilor de serviciu de la nivelul județului, cele mai mari sume încasate lunar ajung la 38.430 de lei, 32.172 de lei, respectiv 30.141 de lei. Sumele par colosale cel puțin comparativ cu pensia minimă garantată de stat, 1.125 de lei, indemnizație pe care o primesc 32.929 de constănțeni.
Speciali sau mai puțini speciali, 661 dintre pensionarii Constanței primesc pensii ce depășesc 10.000 de lei.
O categorie aparte o reprezintă pensiile militare de stat, iar județul Constanța numără 6.399 de astfel de beneficiari.
Cele mai mari trei pensii militare de stat aflate în plată în județul Constanța, în cuantum brut, în lei, (cu excepția magistraților militari): din cadrul Ministerulului Apărării Naționale sunt 17.330 lei (viceamiral), 15.965 (contraamiral) și 15.878 (comandor).
Potrivit datelor furnizate de MApN, cele mai mici trei pensii militare de stat aflate în plată, la Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale, în județul Constanța, respectiv pensii de serviciu pentru limită de vârstă și vechime completă, conform art. 16 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, sunt în cuantum de: 518 lei, 574 lei, 547 lei.
Cele mai mici trei pensii militare de stat aflate în plată, la Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale, în județul Constanța, conform art. 26 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, pentru beneficiarii care la trecerea în rezervă nu au îndeplinit condițiile de acordare a unei pensii militare și au o vechime în serviciu mai mică de zece ani, ulterior îndeplinind condițiile de acordare a unei pensii din sistemul public, sunt în cuantum de: 150 lei, 197 lei, 220 lei.
Dezbateri aprinse. Ce se schimbă?!
Reamintim că reforma pensiilor speciale reprezintă unul dintre cele mai controversate subiecte ale agendei publice din ultimii ani. Pe 29 martie, Senatul a dezbătut și votat proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale.
În urma amendamentelor adoptate de senatori, nicio pensie nu va depăşi veniturile din timpul activităţii. De asemenea, se introduce un impozit progresiv de până la 15%. Astfel, venitul sub 2.000 de lei nu va fi impozitat, pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei se va aplica un impozit de 10% aplicat diferenței de 4.000 de lei, iar pentru pensiile care depășesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%. Pensiile speciale se vor indexa anual cu rata inflaţiei. În plus, nu se va mai permite cumulul pensiilor speciale, dacă cineva a activat în două sisteme speciale, iar în cazul pensiilor din Apărare se elimină cinci sporuri din baza de calcul pentru pensie.
Proiectul de lege va ajunge în Camera Deputaților, for decizional.
Discussion about this post