Capacitatea de tratament actuală este total insuficientă în raport cu cerinţele municipiului Constanţa, a declarat primarul Vergil Chiţac, în contextul în care ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat, astăzi, contractul de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru noul Spital de Cardiologie și Oncologie.
„O zi foarte importantă pentru Constanța. Astăzi, la București, alături de domnul ministru al Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, am semnat contractul de finanțare a noului spital de cardiologie și oncologie: valoarea totală a investiției este de aproximativ 103,2 milioane de euro, din care finanțarea nerambursabilă europeană prin PNRR este de aproximativ 98 de milioane de euro. Este un proiect mai mult decât necesar. Este obligatoriu. Și mă bucur nespus de mult că se transformă în realitate. Policlinica Municipală de Cardiologie și Oncologie este rodul eforturilor tuturor oamenilor din Primăria Constanța și al tuturor constănțenilor”, este mesajul transmis de primarul Chițac, pe Facebook.
Edilul Constanței a afirmat că în 2016 a aflat că bolnavii de cancer care făceau şedinţe de radioterapie la Spitalul Judeţean nu mai puteau continua tratamentul, pentru că sursa de cobalt, necesară pentru acest proces, era epuizată.
„Bolnavii au luat calea Bucureştiului să-şi continue tratamentul, care cum a putut. Am inventat atunci şi am folosit o sintagmă – am spus că cel mai bun doctor în Constanţa este trenul spre Bucureşti”, şi-a amintit primarul.
El a completat că situaţia s-a remediat în 2019, dar în continuare „capacitatea de tratament actuală este total insuficientă în raport cu cerinţele municipiului”.
Vergil Chiţac a apreciat că proiectul care va fi finanţat din PNRR s-a născut „dintr-o necesitate şi nu din analize strategice pretenţioase”. Primarul Constanţei a spus că intenţionează ca licitaţiile de construcţie să se încheie până la finalul acestui an, urmând ca în 2024 să înceapă construcţia.
Noul spital va fi amplasat pe Bulevardul Aurel Vlaicu, în zona Dacia Service, pe un teren în suprafață de 19.660 mp. Clădirea va avea regimul de înălțime D+P+3E și o suprafaţă construită de 2.991,00 mp. Va dispune de ambulatoriu cu paturi de zi (40 paturi) și spitalizare continuă, inclusiv ATI (64 paturi), va fi dotat cu aparatură de înaltă performanță, la cele mai înalte standarde profesionale.
Termenul pentru finalizarea construcțiilor și a dotărilor este iunie 2026.
Discussion about this post