Ziua Forțelor Terestre, sărbătorită anual pe 23 aprilie, a fost marcată la Medgidia printr-o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul Eroilor.
Evenimentul, organizat de Garnizoana Medgidia cu sprijinul Primăriei Municipiului Medgidia s-a dorit a fi un omagiu adus tuturor celor care au servit sau servesc cu dăruire şi patriotism sub drapelele de luptă ale unităţilor Forţelor Terestre, în ţară sau în misiuni în afara teritoriului României.
Sărbătorirea, în fiecare an, la 23 aprilie, a Zilei Forțelor Terestre Române – al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință, reprezintă un eveniment marcant al Armatei României.
„Sărbătoarea Marelui Mucenic Gheorghe este dublată de aniversarea militarilor din Forțele Terestre care își desfășoară activitatea sub motto-ul „Oriunde, oricând, la datorie!”. Având referințele istorice în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și purtând gloria unora dintre cele mai marcante personalități militare, Forțele Terestre Române însumează istora și tradițiile armelor și specialităților care o compun. Constituirea categoriei de Forțe se suprapune făuririi Statului Român Modern și materializării politice militare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, a transmis col. Eugen Călin, comandant al Garnizoanei Medgidia, la evenimentul dedicat Zilei Forțelor Terestre.
Forţele Terestre reprezintă o componentă importantă a sistemului naţional de apărare a securităţii României, având capacitatea de a acţiona în toată gama operaţiunilor militare. Armata de uscat reuneşte armele şi specialităţile care au compus-o şi care se regăsesc şi în prezent în componenţa sa: infanteria, vânătorii de munte, tancurile, artileria, geniul sau apărarea NBC.
Bazele moderne ale Forţelor Terestre datează din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ca urmare a Revoluţiei de la 1848, a întemeierii statului român modern prin Unirea de la 1859 şi a înfăptuirii politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza, principalele arme şi specialităţi componente existând încă din anii 1859-1860.
Discussion about this post