La fel ca orașul găurit de atâtea lucrări și plin de gropi, și harta simbol a orașului, amplasată de câteva decenii pe clādirea Curții de Conturi Constanța, de pe bulevardul Ferdinand, e plină de… goluri. Harta arheologică „Dobrogea și marea” este în reabilitare începând din 2021. De atunci, elementele de identificare a obiectivelor din interior au fost ridicate pentru restaurare, iar pe perete a rămas doar conturul – ironic, ca o metaforă a ceea ce se întâmplă în oraș, sub titlul de „modernizare”.
Cu o suprafață de 261 mp, harta siturilor arheologice prezintă ruinele așezărilor dacice, ale orașelor și cetăților grecești sau romane care sunt marcate cu vechile denumiri, iar placa de marmură alăturată oferă denumirile actuale și distanțele în kilometri raportate la municipiul Constanța.
Punerea în valoare a Hărții Arheologice face, alături de alte 24 de obiective, obiectul unui contract de prestări servicii – reamplasare, restaurare și punere în valoare a statuilor și monumentelor istorice amplasate în municipiu, încheiat între Primăria Constanța și Numarts MS Kraft SRL în august 2021.
Contractul are o valoare de 2.830.070,15 lei, fără TVA, iar durata de finalizare a lucrărilor este de 12 luni. La un calcul simplu, proiectul ar fi trebuit să fie gata anul trecut, în vară. Doar că, de la teorie la practică este lungă și anevoioasă calea. La aproape doi ani de la demararea lucrărilor, componentele din ceramică sunt încă în atelier, nicidecum pe hartă.
Ce spune Primăria?
„În luna mai, specialiștii vor continua lucrările de punere în valoare, respectiv completare, fixare, refacere, curățare și toaletare ale părților componente ale hărții siturilor arheologice din Dobrogea, amplasată pe calcanul clădirii Curții de Conturi Constanța. Se mai lucrează în atelier la toate componentele din ceramică, pentru că unele dintre ele au necesitat reconstrucție totală. Lucrările s-au prelungit, pentru că în timpul execuției au apărut mai multe situații neprevăzute”, a transmis Primăria Constanța.
Nici în cazul celorlalte 24 de obiective, statui și monumente istorice, lucrurile nu stau mai bine, doar trei dintre obiective fiind puse în valoare: Timonierul, de pe Faleza Cazino, Lupoica și Grupul Statuar „Carmen Sylva și Fata cu Harpă”, amplasate tot pe Faleza Cazino.
Patru dintre monumentele istorice ale Constanței, incluse în contract, zac între timp în depozit așteptând restaurarea și reamplasarea, în timp ce alte două sunt admirate doar de „unii” turiști, fiind amplasate în incinta a două hoteluri.
Motivul întârzierii, spun reprezentanții municipalității, ar fi documentația stufoasă pentru obținerea avizelor solicitate de Ministerul Culturii. Între timp, contractul a fost prelungit.
Discussion about this post