Pentru prima dată, Papa Francisc le va permite femeilor să voteze la o influentă întâlnire globală a episcopilor din octombrie – o mișcare care a fost salutată ca o premieră istorică, informează BBC.
Noile reguli anunțate miercuri vor oferi dreptul de vot la sinod, care este un organism consultativ al Papei, pentru cinci „surori religioase”.
În trecut, femeile aveau voie să participe la reuniune doar în calitate de observatori.
Bărbații vor continua să exprime majoritatea voturilor la această adunare influentă. Cu toate acestea, reformele sunt văzute ca o schimbare semnificativă pentru Biserica Romano-Catolică, care a fost dominată de bărbați timp de secole.
Women’s Ordination Conference (Conferința de hirotonire a femeilor) cu sediul în SUA, care militează pentru femeile preotese, a numit reforma „o fisură semnificativă în tavanul de sticlă colorată”.
„Ani de zile, reprezentanții Vaticanului și episcopii s-au împotrivit, mutând la fiecare sinod postul de țintă cu privire la motivul pentru care femeilor nu li se permitea să voteze […] Motivul tacit a fost întotdeauna sexismul […] În viitorul apropiat, sperăm ca sinodul să continue să se dezvolte într-un organism pe deplin reprezentativ pentru poporul lui Dumnezeu”, a scris grupul pe Twitter.
Papa Francisc a anunțat că dreptul de vot va fi extins și la 70 de membri neclericali ai comunității religioase, aleși cu grijă, îndepărtând sinodul de la a fi o reuniune exclusiv a ierarhiei bisericești.
Papa, care a susținut reforma, a declarat că speră ca jumătate dintre aceștia să fie femei și s-a pus accent și pe includerea tinerilor.
„Este o schimbare importantă, nu este o revoluție”, a declarat cardinalul Jean-Claude Hollerich, unul dintre principalii organizatori ai sinodului.
Christopher Lamb, corespondent la Vatican pentru publicația de știri catolice The Tablet, a declarat pentru programul Newshour al BBC World Service că schimbările sunt „foarte semnificative” și reprezintă o încercare a Papei de a face ca deciziile privind viitorul Bisericii să fie mai incluzive.
El a adăugat că reformele referitoare la femei reflectă un dialog „fără precedent” pe tema reprezentării femeilor, care a avut loc de ceva timp.
Lamb a prezis, în schimb, că Papa se va confrunta cu o „rezistență semnificativă” din partea unor părți ale Bisericii cu privire la această ultimă decizie.
„
Discussion about this post