Geme Gara de Nord de tineri cu câte un rucsac în spate ori de care sunt agățate trolere sau te miri ce alte genți. Gălăgioși, exuberanți, strident machiați, cu coafuri surprinzătoare și îmbrăcați după noua modă, toți vizează aceeași destinație: litoralul și petrecerile care țin până la răsărit.
Un EL curajos a plecat cu… statut spre malul mării: are coroană de rege pe cap și nici că-i pasa că nu mai e… în sala tronului. Doar asta e ideea: să iasă în evidență. În timp ce unii stau cuminți pe bănci, în buza căii ferate și mănâncă sendvișuri Big-ceva, toți de la același restaurant de unde, până de curând, nu plecau fără jucărie, alții și-au început fiesta… pe rit nou.
Dintr-o boxă – wireless, desigur – răsună o melodie care face notă discordantă cu Vama de altădată sau ritmurile din Costinești ori Mamaia.
Apropo… scumpă chitara la vedere în Gara de Nord. Acum 2-3 ani încă era accesoriu obligatoriu pe tren.
Puștii energizați de emoția plecării mai au bine până la majorat. Cei mai mulți au 15-16 ani. Cei care par aproape de 18 seamănă mai degrabă cu „bonele” multelor găști de copii.
În huruitul roților de geamantane, chiotele devin ușor, ușor înfundate, pe măsură ce turiștii se urca în tren – un tren care, în loc de 3-4 vagoane, cât are de obicei, e lung de abia i se vede capătul, din gară. Are 10 vagoane, toate pline ochi. Deja, în tren începe vânătoarea de locuri. Mulți au prins bilet „în picioare”, așa că profită de orice scaun liber. Până la fluierul de plecare, călătorii de drept își revendică fotoliul și mulțimea se stabilizează.
Odată pusă în mișcare locomotiva, începe însă murmurul grupurilor care trebuie să transmită live, pe internet, că au pornit, au de făcut ședințe foto, gustă diverse sucuri sau dulciuri și împart dumicații cu toți „frații”, scormonesc după te miri ce prin bagaje și își etalează… proprietățile. Apoi își zăresc cunoștințele două rânduri mai încolo, se salută, se fâțâie, fac naveta între scaune… E peste tot un zumzet…
După somn, vorbă și palavrageală pe rețelele de socializare, în Gara Constanța, marea de viitori petrecăreți se revarsă pe peron și apoi se mută la bulevard, în așteptarea autobuzului, a mașinii de la compania de teansport aleternativ sau a taxiului.
Mulți dintre cei care tocmai au coborât din tren sunt străini. Toată lumea așteaptă, în condițiile în care timpul de preluare a unei comenzi trece de 10 minute.
Desigur, din fața gării nu lipsesc blocajele, iar scenariul se va repeta zilele acestea peste tot prin oraș… Ne așteaptă deci și un festival al ambuteiajelor…
De la Constanța, pentru mulți călătoria continuă spre Costinești ori Vama Veche.
Discussion about this post