Avem două sisteme de învățământ, unul oficial, mutilat prin reforme compuse pe genunchi, de miniștri schimbați precum șosetele și unul neoficial, precum economia neagră. Sistemul cu numărul doi, cel neoficial dictează de multe ori oridinea în cel de la suprafață. Nu o spunem noi, ci martorii care nu încetează să ne scrie despre neregulile pe care le constată în școlile din județul Constanța.
„Se dau șpăgi, nu glumă. Media este între 3000 și 5000 de euro, ca să treci de la un liceu inferior la unul superior“, ne declară o sursă din sistem.
Însă, corupte nu ar fi acum doar modalitățile de intrare în licee ci și modul în care sunt notați elevii, atât la ore cât și la olimpiade.
De curând am fost contactați de un fost militar de carieră care a luptat în Afganistan, numele lui Cristi Crăciun. Acesta ne-a cerut să verificăm și noi problemele de la olimpiade și mai ales la cele unde sunt înscriși mai puțini elevi. Iată de ce:
„La olimpiada de istorie participă tot mai puțini elevi și astfel, ei s-au gândit că nu mai are cine să sesizeze nereguli. Mai exact, mă refer la nedreptăți în punctare.“, declară Cristi Crăciun.
O altă femeie care a avut copilul înscris la aceste competiții ale minții susține punctul de vedere, de mai sus.
„Eu una mi-am retras copilul de la aceste olimpiade. Nu am încredere. De ani nu l-am trimis să participe“, mărturisește o constănțeancă.
Să revenim însă la cazul lui Cristi Crăciun și al fiicei sale, înscrise la liceul „Ion Podaru din Ovidiu“. Iată ce a sesizat tatăl elevei:
„A avut loc olimpiada de istorie și poate, în viitor, nu se vor mai repeta greșelile prezentului:
-publicarea cu 16 ore mai târziu, față de celelalte clase, a rezultatelor de la clasa a X-a în data de 19.03.2023, ora 14:23, întârziere ce stârnește nelămuriri;
-nepublicarea/afișarea subiectelor și baremelor pe Forumul ISJ Constanța sau la sediul unității de învățământ, unde s-a susținut Olimpiada;
-ștergerea în data de de 20.03.2023 ora 23:23 de pe Forum ISJ Constanța a rezultatelor de la contestații, publicate în data de 20.03.2023 ora 21:23;
-modificarea în data de de 24.03.2023 ora 14:37 de pe Forum ISJ Constanța a rezultatelor finale, publicate în data de 21.03.2023 ora ora 11:36.“, sunt explicații prezentate cu o precizie militară de Cristi Crăciun.
Constănțeanul a vrut să arate și cât de mult au avut elevii de suferit la contestații. Acesta ne-a prezentat rezultatele minorilor folosind codurile după care aceștia sunt trecuți în sistem:
„Scăderea punctajelor la contestații este normală, dacă diferența dintre cele două evaluări nu este mare. Cum pot fi explicate diferențele în următoarele cazuri, care au depus contestații, iar punctajul a scăzut foarte mult: 11NATCC231(-17,5 puncte) 12ESCAA143(-15 puncte), 12MBCRUN542 (-13,5 puncte), 12BCM2135A (-20 puncte)? Această scădere a punctajului, cu siguranță, este pentru a descuraja elevii de a face contestații, în viitor. Probabil, o jignire pentru profesor, el este suveran al evaluării.
Cazul elevului de la clasa a VIII-a, cu codul 8TGTAON144 , care inițial a obținut 65 puncte, în urma contestație a obținut 27 puncte, iar la rezultate finale și premii apare cu 71 puncte și premiul al III-lea. Este evident că această modificare a fost făcută în vederea favorizării elevului, fiind modificată abuziv nota obținută la contestații. Dovadă a ceea ce susțin este ștergerea rezultate de la contestații de pe Forum ISJ Constanța, care inițial au fost postate în data de 20.03.2023 ora 21:23, ca mai apoi să fie șterse la ora 23.:23, în care elevul amintit mai sus apare cu cele 27 de puncte, iar a doua azi, 21.03.2023 la ora 11:36 să apară cu fabulosul punctaj de 71 de puncte, pentru a i-se acorda premiul al III-lea. .“
„Olimpiada a fost presărată cu rezultate, care ulterior au fost șterse, apoi postate a doua zi, iar modificate după trei zile, după atâta incertitudine și diferențe enorme de notare, doar Dumnezeu știe care erau rezultatele reale”, concluzionează Cristi Crăciun.
Cu aceste acuze ne pregătim să facem solicitare oficială către Inspectoratul Școlar al județului Constanța, condus de către Sorin Mihai. Acuzatorul ne urează succes, căci:
„Acum, după ce ați intrat voi să filmați acolo, nu prea mai intră nimeni. Deci, eu dacă îmi anunț venirea la o bază NATO, intru, dar la ISJ, nu. Te opresc la intrare și mi-a spus cineva că le este frică de cei cu camera ascunsă“, susține constănțeanul
Însă, în cele din urmă, solicitarea noastră primește și un răspuns din partea ISJ Constanța:
După mai multe zile, în care au lucrat la argumente care să combată cele scrise mai sus, inspectorii au emis acest punct de vedere prin care neagă toate acuzele. Vă prezint astfel, în scris esența comunicatului ISJ și adaug capturi de pe adresa oricgnală, primită de la inspectorat:
- 1 Rezultatele pentru clasa a X-a s-au afișat în termen legal;
- 2 Subiectele și baremele sunt elaborate de o subcomisie a comisiei centrale. Realizatorii dețin drepturi de autor. Publicarea lor poate avea loc cu acordul autoritor, de către comiia centrală sau de către Ministerul Educației:
- 3 Ștergerea rezultatelor este dată de o eroare observată de către comisia comisia de evaluare a c contestațiilor;
- Modificarea dnu se referă la punctaje ci la la codurile eronate, remarcate de elevi;
- 4 O diferență de 0,5 puncte nu modifică nu modifică rezzultatul inițial;
- 5 ISJ a adoptat o procedură de vizualizare a lucrărilor de la olimpiada județeană;
Cât despre acuzațiile de dare și luare de mită, ISJ Constanța ne cere sprijinul pentru a identifica făptașii.
Moștenirea șpăgilor
În ultima perioadă, ISJ Constanța a fost bombardată de acuze. Să ni le amintim pe undele dintre cele care au făcut vâlvă:
Am căutat personajele reale principale ale celui mai rușinos caz de dare și luare de mită, din ultimii ani, în sistemul învățământului românesc. Iată cine sunt și cum s-a întâmplat totul:
Ionuț Leontin Ivana este cadru didactic la o școală din localitatea constănțeană Dobromir și mereu și-a dorit ca soția lui să devină învățător. Femeia da examene, însă nu le lua, deși învăța, spune omul. Așa că acesta s-a hotărât să facă un experiment. A contactat inspectorii școlari constănțeni Iulia Cristina Cabrancea și Lucian Faliboga și le-a oferit șpagă, ca să-i facă loc soției sale în sistemul de învățământ.
Ionuț Leontin Ivana.
„Le-am dat un porc, le-am dat 100 de kg de varză, brânză, pește și multe altele, ce dânșii solicitau. Mi-au cerut trei baloți de paie, ca să-și pârlească porcul. Doamnei Cabrancea i-am dat 200 de euro, o cutie cu brânză și un pește cam la 12 kilograme, pentru ca soția mea să ia examenul cu minim cinci și să ocupe un post. Însă ea a fost influențată de altă persoană din învățământ și a notat-o pe soția mea cu patru. Seara l-am sunat pe Faliboga și i-am spus, măi băieți, tot patru a luat soția? Dânsul mi-a sugerat, inclusiv Cabrancea prin mesaj să fac contestație. A doua zi soția a făcut contestația și a obținut aproape nota meritată, în jur de șase.”, este declarația uluitoare făcută de martorul denunțător Ionuț Leontin Ivana.
I-au cerut, le-a dat și pentru că nu l-au rezolvat, i-a denunțat la Direcția Națională Anticorupție. Văzând că nu i-a mers din prima cu mita, Ionuț l-a anunțat pe procuror că încearcă să le dea șpaga cu numărul doi, iar aici anchetatorii au făcut flagrant.
„A obținut soția locul dar nu prea l-a obținut. Fostul inspector Faliboga a repartizat în mod illegal norma a doua la cadrele didiactice de la liceu. Acestea au luat două norme, iar soției mele nu i-au mai rămas post și i-au dat pe educator. Eu voiam s-o văd învățător, nu educator. Îmi venea să-mi cer porcul înapoi, dar deja în sacrificase, îi mâncase. Dar asta nu e tot. Le place foarte mult peștele și de multe ori mă sunau, când aveau vizite la București sau în altă parte, sau când aveau poftă de un pește, mă sunau să le aduc pește și nu oricare, numai crap, numai un pește foarte bun. Și nu duceam doar un pește.”, susține Ionuț Leontin Ivana.
Atât Lucian Faliboga, cât și Iulia Cabrancea au fost prinși cu mita în sac și au fost nevoiți să părăsească Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Însă, după ce au rămas fără locurile de muncă din ISJ, s-au întors la catedre, Faliboga la Școala Gala Galaction din Mangalia, iar Iulia Cabrancea la Școala Ion Jalea din Constanța.
Am fost și noi pe urmele lor ca să le luăm puncte vedere, însă doar aceste cuvinte au fost în stare să articuleze:
„Normal că regret!”, citat scurt și unicat din Lucian Faliboga.
„Nu, nu, nu, vă spun eu cum o să faceți: Nu o să primiți niciun punct de vedere ”, răspunsul sfidător transmis de Iulia Cristina Cabrancea.
Iulia Cristina Cabrancea este deja obișnuită cu drumurile la DNA Constanța. Aceasta ar fi păcălit-o pe o mama din Constanța că îi poate ransfera fata la prestigiosul Colegiu Național Mircea cel Bătrân, în schimbul sumei de 5000 de euro, pe care a și primit-o.
În fapt, eleva putea în mod legal să ajungă acolo, iar intervenția fostului inspector școlar nu era necesară. Pur si simplu media fetei era destul de bună pentru a accede la liceul mult dorit.
Vom continua să monitorizăm aceste spețe, iar dacă dumneaovoastră ați constatat abateri similare, de la lege, puteți să ne scrieți la adresa redacției. Noi societatea civilă suntem schimbarea.
Discussion about this post