Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi proiectul de lege prin care s-a instituit contribuţia de solidaritate pentru societăţile care au activitate în extracţia ţiţeiului, gazelor naturale, huilei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute pentru rafinarea petrolului, după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea Parlamentului.
Deputaţii au adoptat – cu 182 voturi „pentru”, 38 de voturi „contra” şi 44 de abţineri – forma venită de la Senat a acestui proiect.
Din forma legii trimise la promulgare, Senatul a eliminat, la reexaminare, unele prevederi de determinare a ponderii în cifra de afaceri a activităţilor din energie.
În urma reexaminării legii, senatorii au adoptat un amendament care prevede că „persoanele plătitoare de impozit pe profit potrivit art. 13 şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea 227/2015, care desfăşoară activităţi în domeniile prevăzute de Regulamentul UE 1854/2022 şi care desfăşoară atât activităţi de extracţie a ţiţeiului cât şi de rafinare a ţiţeiului, datorează o contribuţie de solidaritate calculată conform art. 2 alin (13)”.
Alineatul 13 al articolului 2 introdus de Senat prevede: „Contribuţia de solidaritate datorată de către contribuabilii prevăzuţi la art. 1 alin (6) este de 350 lei pe tona de ţiţei procesat în activitatea de rafinare”.
Potrivit unui alt amendament, „contribuabilii care în perioada 2018 – 2021 nu au obţinut producţie în domeniile prevăzute la art. 1 alin. (1) nu datorează contribuţia de solidaritate”.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.
Discussion about this post