Guvernul Rusiei este cel care a organizat în noaptea de marţi spre miercuri atacul cu drone deasupra complexului Kremlinului din centrul Moscovei, de care acuză Ucraina, „în intenţia de a aduce războiul în faţa populaţiei ruse şi de a crea condiţiile pentru o mobilizare socială mai amplă” în ţară, pe fondul aşteptatei contraofensive ucrainene, relatează joi EFE. Agenţia de presă spaniolă citează astfel opinia analiştilor de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), cu sediul la Washington, exprimată după o examinare atentă a circumstanţelor în care s-a produs incidentul.
Potrivit think tank-ului american, autorităţile ruse au adoptat recent măsuri pentru consolidarea apărării antiaeriene în interiorul ţării, chiar şi în interiorul Moscovei, şi de aceea este extrem de puţin probabil ca două drone să fi trecut prin „multiplele straturi de apărare antiaeriană şi să fi explodat sau să fi fost doborâte chiar deasupra Kremlinului, oferind imagini spectaculoase surprinse de mai multe camere de supraveghere”.
Imagini geolocalizate în ianuarie 2023 arată că autorităţile ruse au amplasat sisteme de apărare antirachetă sol-aer Panţîr în apropierea Moscovei pentru a crea cercuri defensive în jurul oraşului.
ISW consideră că un atac, care nu a putut fi detectat de aceste sisteme de apărare antiaeriană, reuşind să atingă o ţintă atât de importantă precum Palatul Senatului din Kremlin, „ar fi o mare ruşine pentru Rusia”.
Kremlinul a acuzat imediat Ucraina de comiterea unui atac terorist, iar reacţiile oficiale ruse s-au coagulat rapid în jurul acestei acuzaţii.
Dacă atacul cu drone nu ar fi fost organizat pe plan intern şi se producea în mod neaşteptat, „este foarte posibil ca răspunsul oficial al Rusiei să fi fost iniţial mult mai dezorganizat” şi nu la fel de coerent şi atât de fără echivoc în calificarea atacului, adaugă ISW.
„Prezentarea rapidă şi coerentă a unei naraţiuni oficiale ruseşti despre atac sugerează că Rusia a înscenat acest incident foarte aproape de Ziua Victoriei, pe 9 mai, pentru a prezenta războiul ca fiind existenţial pentru publicul său intern”, apreciază analiştii americani.
Aceştia subliniază că unii bloggeri naţionalişti ruşi s-a folosit de atacul cu drone deasupra Kremlinului pentru a face apel la o escaladare a războiului din partea Rusiei, în pofida faptului că Moscova nu are în prezent capacitatea militară de a face aceasta.
Potrivit ISW, „Kremlinul ar putea planifica desfăşurarea altor operaţiuni sub steag fals şi de a intensifica dezinformarea înainte de începerea contraofensivei ucrainene pentru a creşte sprijinul intern pentru război”.
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a referit miercuri la acest incident şi la afirmaţiile Moscovei privind responsabilitatea ucraineană pentru atacul cu drone.
În cadrul unei întâlniri organizate de The Washington Post, Blinken a declarat că orice informaţie sau declaraţie venită de la Kremlin ar trebui „luată cu precauţie”, deşi nu a dorit să comenteze sau să speculeze pe această temă fără să ştie cum s-au petrecut efectiv evenimentele.
Rusia a anunţat miercuri că a doborât două drone ucrainene care încercau să atace Kremlinul, denunţând o tentativă de asasinat asupra lui Vladimir Putin, cu câteva zile înainte de parada de pe 9 mai, când este marcată victoria URSS împotriva nazismului, potrivit AFP şi Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost rănit în atacurile nocturne cu drone asupra Kremlinului, iar Rusia consideră atacurile cu drone o tentativă de asasinare a preşedintelui, a declarat miercuri după-amiază serviciul de presă al Kremlinului, citat de media de stat ruse, între care TASS şi Russia Today.
„Partea rusă îşi rezervă dreptul de a riposta unde şi când va considera necesar”, a declarat serviciul de presă al Kremlinului, potrivit aceloraşi media ruse.
Comisia de anchetă – principalul organ de anchetă al Federaţiei Ruse – a deschis un dosar penal în baza Articolului 205 din Codul penal privind comiterea unui atac terorist.
Expertul militar Gheorghi Aleksandrov a pus la îndoială „scenariul” Kremlinului, afirmând într-un interviu miercuri seara pentru Novaia Gazeta v Evrope că „Putin putea fi asasinat numai dacă ar fi stat agăţat de catarg la acea oră de noapte deasupra Kremlinului”, referindu-se la faptul că una din cele drone a explodat în dreptul catargului de pe o cupolă a Kremlinului pe care flutură drapelul Rusiei.
Cunoscuta publicistă independentă rusă Iulia Latînina scrie în paginile de miercuri ale aceluiaşi ziar că acuzaţiile Kremlinului privind o „tentativă de asasinare a lui Putin” sunt ridicole. „Kremlinul se întinde pe o suprafaţă de 28 de hectare. Putin stă într-un buncăr, nu la Kremlin, cantitatea de explozibil transportată de o dronă este neglijabilă etc. O dronă care loveşte cupola Marelui Palat al Kremlinului este oare o tentativă de asasinare a lui Putin? Oare Putin dormea sub cupolă? Dar să strice sau chiar să saboteze prezenţa lui Putin la paradă este tocmai (incidentul) potrivit”, subliniază ea.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezminţit miercuri orice atac comis de Kiev asupra omologului său rus Vladimir Putin.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post