Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Daniel Horodniceanu, a fost oprit în trafic de poliţiştii dintr-o comună din judeţul Iaşi pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire.
„Un echipaj de poliţie din cadrul Secţiei nr. 1 Poliţie Iaşi, aflat în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a efectuat semnal regulamentar de oprire conducătorului unui auto ce se deplasa în comuna Schitu Duca, din judeţul Iaşi, care nu ar fi semnalizat efectuarea manevrei de depăşire. Poliţiştii i-au adus la cunoştinţă şoferului abaterea rutieră comisă şi i-au pus în vedere să respecte normele rutiere în vigoare privind circulaţia pe drumurile publice, acesta fiind sancţionat cu avertisment”, au transmis, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.
Discuția dintre Horodniceanu – fost sef al DIICOT – și agenți a fost filmată. În înregistrare, Horodniceanu a întrebat poliţiştii care l-au oprit în trafic dacă ştiu cine este şi i-a ameninţat că îi va contacta pe superiorii lor de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie.
În momentul în care unul dintre poliţiştii care a răspuns că nu îl cunoaşte, Daniel Horodniceanu a atras atenţia că a condus DIICOT şi că este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţ. „Sunt procuror şef Daniel Horodniceanu, de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi?”, a spus procurorul.
„Sunteţi scrupuloşi la datorie. (…) Vă faceţi treaba pe strada principală dintr-un sat?”, a mai spus Horodniceanu, apoi le-a comunicat poliţiştilor că este procuror de 25 de ani şi le-a spus şi că în 2016 a vorbit cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru majorarea salariilor poliţiştilor cu 15 la sută.
După apariţia filmării în spaţiul public, Daniel Horodniceanu a reacționat.
„Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi poliţişti care mă cunoşteau. (…) Am aflat că această scenetă a fost şi filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, şi nu cu body-cam. Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având şi alte pasaje, tăiate, însă”, transmite Daniel Horodniceanu, într-o declaraţie de presă.
Acesta spune că a avut astfel de reacţii întrucât cei doi poliţişti s-ar fi prefăcut că nu ştiu cine este el.
„Realizez că m-am aflat într-o situaţie provocată, dar ce este regretabil, şi îmi reproşez acest lucru, este că nu am rezistat provocării şi, pe acest fond emoţional, probabil şi combinat cu unele probleme personale, am reacţionat în acest mod, care nu mă caracterizează. Dacă s-ar trece dincolo de reacţia mea, pe care, fie ea şi provocată, o regret sincer, subiectul conţine şi tema mai largă a faptului că poliţiştii pot opri fără niciun motiv şoferii în trafic pretinzând încălcari ale legii, a căror falsitate este imposibil de probat pentru şofer”, a transmis Daniel Horodniceanu.
Reacția ministrului Justiției
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a comentat aseară incidentul.
„Am văzut câteva imagini azi la televizor. (…) Domnul procuror Horodniceanu, vicepreşedinte CSM, a dat (…) o declaraţie în care arată că a înţeles că a procedat greşit în respectiva situaţie, regretă acest lucru, s-a lăsat provocat. În orice caz, e regretabil contextul, cum a spus şi dânsul, e regretabilă atitudinea, e greşită, evident, de la început şi până la sfârşit, dar e important că dânsul a realizat acest lucru. (…) Nu e în regulă ce s-a întâmplat acolo, abordarea a fost greşită. Cea mai bună cale într-o astfel de situaţie e să raţionezi după, unde ai greşit, ce-ai greşit, să recunoşti acest lucru şi, eventual, să îţi exprimi un regret, preferabil sincer”, a declarat Predoiu.
Ministrul a precizat că situaţia trebuie lămurită.
„Nu cunosc exact datele concrete ale acelei întâlniri şi cine şi cum a filmat. (…) Aceste aspecte, dacă dânsul crede că e cazul să fie lămurite, trebuie lămurite, până la urmă, până la capăt, care e tot contextul. Şi chiar dacă dânsul nu crede acest lucru, cred că ar trebui lămurit. Aici aş evoca şi declaraţia preşedintelui CSM, care a spus că va lua în analiză această situaţie. (…) Tot ce ţine de conduita magistratului în societate e în competenţa CSM, că instituţie”, a afirmat ministrul Justiţiei.
Azi, Inspecţia Judiciară a anunţat că s-a sesizat din oficiu şi va face verificări.
Mihai Lupu, incident similar
La începutul lunii aprilie, a apărut o înregistrare și cu președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), care înjură ca la ușa cortului și agresează un polițist local. Scena s-a petrecut în noiembrie 2021 și a fost surprinsă pe camera de supraveghere portabilă de tip Body Cam, cu care era echipat agentul de poliție.
Sursa: Agerpres
Discussion about this post