Următorul material prezintă un subiect complex, greu de parcurs, fără explicații date din start, așa că vă fac încă de pe acum un rezumat introductiv: am ales un pacient pentru a spune povestea a sute de oameni care se află în același maraton, prin labirintul sistemului medical din România. Numele lui, Traian Mitrea.
Cazul lui Traian Mitrea este relatat de soția sa, cea care i-a fost alături în drumul întortocheat din spital în spital și din instituție în instituție.
Veți vedea cum acest bărbat de 55 de ani, cu multiple afecțiuni, este nevoit să se transfere de la un spital la altul și apoi, așa în halul în care se află, trebuie să facă drumuri de la Constanța la București, ca să obțină prelungirea concediului medical, sau ca să primească în avans pensionarea pe caz de boală.
Să începem cu începutul:
Capitolul 1: Sute de kilometri între spitale!
Mai întâi, Traian Mitrea este nevoit să plece din Constanța, cu destinația Cluj, pentru că acolo medicii îi pot face un transplant de rinichi. Însă, omul nu-și imagina că avea să se mai întoarcă odată, în același loc pentru o altă problemă.
„Soțul meu în vârstă de 55 de ani are valvele schimbate, boală cronică renală, boală autoimună. Anul trecut i-am făcut și un transplant de rinichi, în Cluj, acolo unde ar fi luat din spital și o infecție. Nu mult a trecut și la întoarcerea în Constanța, am ajuns cu el la Spitalul Județean. Acolo, soțul a fost internat în octombrie, anul trecut, pentru că organismul îi respinge transplantul de rinichi făcut în Cluj“, declară Anca Mitrea.
Așa că fă cale întoarsă!
„Trei zile a fost internat la Spitalul Județean Constanța, dar nu ne-au făcut nimic, așa că a fost nevoie să ne întoarcem la Cluj, la Institutul de Boli Renale și Transplant, pentru că acolo a primit grefa. După două luni, starea lui a fost și mai proastă. În plus, din cauza acestui maraton prin spitale, am fost nevoiți să tot stăm în concedii medicale imense. Ca să înțelegeți, am epuizat cele 183 de zile permise, însă starea de sănătate a soțului nu s-a ameliorat și am ajuns în punctul de a cere pensionare pe caz de boală, pe un an și să întrerupem contractul de muncă“, susține soția bolnavului.
Capitolul 2: Haosul birocrației și suspiciunile de fraudă!
Soția pacientului ne povestește mai departe faptul că nu poate cere expertiză medicală pentru soțul său în Constanța, iar astfel, trebuie să se pună la drum cu el, așa bolnav, până în București.
„Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă, București, prin decize proprie, a dispus ca dosarele din județele Constanța și Galați să vină la București, la sediul central. Nu înțelegem de ce, pentru că repet, avem birouri pentru această instituție și în Constanța. Concediul s-a terminat, dosarul nu a venit aprobat și noi stăm și așteptăm. Sigur îndrumă pacienții spre București doar pentru că ei au niște dubii. Asta-i România! Cred că ar fi normal și firesc să vină la fața locului, dacă tot au ceva de controlat și anumite suspiciuni. Nu să pună pacienții să meargă acolo după bunul lor plac, mai ales că majoritatea au multe afecțiuni asociate! Cine plătește deplasarea și chinul fiecăruia?”, se întreabă constănțeanca.
Am strâns toate aceste acuze într-un mail direcționat către Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă. Printr-un răspuns scris, instituția ne-a comunicat faptul că doar coordonează și îndrumă birourile subordonate din teritoriu:
„Urmare a solicitării dumneavoastră transmisă în format electronic, privitoare la <<analizarea (…) dosarelor de expertiză din județele Constanța și Galați>>, prin prezenta vă învederăm faptul că în conformitate cu dispozițiile art.8 alin.(1) lit.e) raportat la art.7 indice 1 alin.(1) lit. a) coroborate cu art. 7 indice 3 din H.G nr. 1229/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, INEMRCM desfășoară la momentul actual activități de control și îndrumare metodologică, pentru documentaţii medicale întocmite în vederea încadrării în grade de invaliditate în 4 județe ale țării, acestea fiind Constanța, Galați, Brașov și Ilfov. În concluzie vă informăm că aceasta este activitatea curentă a INEMRCM, controlul și îndrumare metodologică fiind stabilite în baza unei strategii anuale prin raportare la dispozițiile legale mai sus amintite“, se arată în răspuns.
Am transmis și celor care ne-au sesizat situația, acest răspuns. Nu le-a adus însă satisfacție, ci alți nervi și noi semne de întrebare.
Discussion about this post