Cel mai ieftin pește este acum din abundență în Marea Neagră, iar pescarii ajung să scoată chiar și câte o tonă pe zi. Asta înseamnă evident și profit pentru cherhanalele de la malul mării, unde hamsia sau șprotul se vând ca pâinea caldă. O porție de hamsie costă la restaurant în jur de 35 de lei, iar una de șprot la jumătate.
Odată cu venirea verii pe litoral, turiștii găsesc bucate pentru toate gusturile, dar de departe preferatul tuturor este peștele. Șprotul și hamsia nu sunt doar cei mai ieftini pești, sunt și cei mai sănătoși. Sunt asemănători, iar lucrul care îi diferențiează este prețul. Șprotul este mai ieftin.
„Acum este primăvară, se încălzește apa, iar rezultatele reproducerii se văd în aceste bancuri de pești, șprot și hamsie. Șprotul este turtit, platizat, mai mic. Hamisia este mai cilindrică, mai mare, cu o gură terminală. Este important pentru că putem identifica așa și produsul din farfurie. Mai gras șprotul, mai proteică hamsia, dar de fiecare dată valoarea nutritivă specifică. Sunt multe ambarcațiuni care caută șprotul așteaptă și hamsia”, a precizat biologul Adrian Bilbă.
În această perioadă, pescarii ies în fiecare dimineață la taliene, niste plase imense intinse pe fundul mării. Le scot cu atenție, iau peștele și se îndreaptă repede spre mal. Într-o zi bună ajung să scoată și câte o tonă de pește.
„Se simte, au început bancurile de hamsie și stavridul. Șprotul puțin mai târziu, sfârțitul lui mai începutul lui iunie. Se cunoaște. Deja au început să vină bancurile de pește. Sunt zile favorabile, dar și nefavorabile. Facem un drum dimineața la ora 4 și la 7 ne întoarcem. Într-o zi bună poate să fie și 400 sau 500 de kg”, a declarat Florin Vasilescu, pescar.
Din bărci, peștele ajunge direct în restaurante. Aici este preparat în funcție de preferințele turiștilor: pe plită, prăjit, afumat sau marinat.
„Economic, hamsia este mai cerută de clienți. Șprotul de obicei se folosește marinat sau prăjit, dar hamsia este de dimensiune mai mare se curăță mai bine și este și mai gustos. Hamsia se prăjeste în ulei sau se pune pe plită. Mai putem face și marinată, în ulei, sos roșu. Este perioada hamsiei. Talienele prind hamsie. Vapoarele șprot”, punctează Sorin Manăilă, proprietar de cherhana.
Porția de hamsie cu mămăligă și usturoi costă într-o cherhana 35 de lei, însă vara pe litoral circa 30 de lei, în timp ce la chioșcurile de pe faleză ea poate fi „savurată” cu 15 lei/100 grame. În pescăriile din Constanța, hamsia sau șprotul proaspăt scoase din mare costă în jur de 10 lei/ kilogram.
Discussion about this post