13.000 de elevi fac naveta zilnic, în județul Constanța. 10.000 de km sunt străbătuți zilnic de microbuzele TRANSPORT ȘCOLAR, pe 303 trasee distincte. Doar 19 dintre microbuze sunt însă mai noi de 7 ani.
Așa se prezintă, în cifre, situația transportului școlar în județul Constanța. Deloc îmbucurătoare. Un parc auto învechit, departe de condițiile civilizate. Potrivit solicitărilor venite din partea a 67 de primării din județ, ar fi nevoie de 143 de microbuze care să satisfacă, în condiții normale, nevoia de transport a elevilor.
Statisticile ar putea fi îmbunătățite, spune vicepreședintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Petre Enciu. 200 de milioane de euro sunt puse la dispoziția administrațiilor locale din întreaga țară, prin PNRR- Programul Național „Microbuze electrice pentru elevi”, din care, CJC intenționează să atragă aproximativ 6 milioane de euro.
Banii ar ajunge însă doar pentru finanțarea a 20-30 de microbuze. Consiliul Județean Constanța va supune aprobării proiectul în ședința de azi, urmând ca Direcția Generală de Proiecte să scrie cererea de finanțare, precizează Petre Enciu.
Prioritare vor fi zonele deficitare ale județului, în special partea de sud, comunele Dobromir, Cerchezu, Dumbrăveni.
Până la 143, rămâne însă o diferență de peste 110 microbuze. Fonduri disponibile ar mai fi și prin Administrația Fondului de Mediu- „Programul microbuze școlare electrice”. Potrivit lui Enciu, programul cel mai probabil se va lansa în toamnă și va avea un buget de 300 de milioane de lei.
Până atunci însă, mulți dintre copii vor străbate drumurile județene în astfel de condiții, precum cele din imagine. Este microbuzul școlar al comunei Independența.
sursa foto: Petre Enciu- facebook
Discussion about this post