Scandalul pe care îl putem face acum public a început odată cu greva profesorilor, însă, acest tip de anchetă nu are legătură cu cererile dascălilor, care sunt în mod clar justificate. Nu dorim să afectăm cu nimic demersul democratic al angajaților din sistemul de învățământ, care cer prin protest un venit decent. Odată ce am clarificat asta, putem să intrăm în subiectul nostru.
Chestionarul secret
Totul a pornit de la Irina Rotariu, o mamă din Constanța care ne-a vorbit în numele unui grup întreg de părinți. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că elevii, copiii lor au fost puși să răspundă la un chestionar cu întrebări controversate.
„Sunt mama unui minor înscris în clasa a VIII-a, la școala gimnazială nr.38 Dimitrie Cantemir și vreau să anunț că în această unitate de învățământ s-au petrecut niște lucruri bizare, sau chiar pot spune ilegale, care s-au soldat cu chestionarea unor minori, inclusiv a fiului meu, fără înștiințarea și acordul consfințit al părinților, implicit al meu“, ne explică Irina Rotariu.
Ciudat este faptul că, pentru acest chestionar, copiii au fost chemați la școală, chiar dacă profesorii erau în grevă.
„Luni 22 mai, părinții au fost anunțați pe grupul de whatsapp, de către doamna dirigintă faptul că elevii trebuie să fie prezenți a doua zi, la o testare națională dintr-un program de cercetare la nivel European, venită de la Ministerul Educației. Astfel, după ce elevii au susținut testarea TIMSS anunțată, au fost opriți în bănci de către administratorul de test, pe motiv că mai au de completat un al doilea chestionar cu 57 de întrebări”, ne declară constănțeanca.
Irina Rotariu, mama unuia dintre elevi.
Ce este TIMSS? Un sistem de evaluare prin care este măsurat nivelul elevilor claselor a IV-a și a VIII-a, la matematică și știință. Testarea este coordonată de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanței Educaționale și se face o dată la patru ani. Testele nu au nicio treabă cu ce se predă la clasă ci, spun coordonatorii, sunt axate pe deprinderi, abilități de adaptare la situaţii noi, pe competențele dobândite, nu pe ce se învață în mod oficial din manualele școlare. Însă, pe lângă testul principal, minorii au mai primit un chestionar despre care părinții nu ar fi știut.
„Vreau să înțelegeți că niciunul dintre părinți nu a știut despre cel de-al doilea chestionar. Întrebările, în mare, au fost următoarele: Cum te identifici, băiat, fată, altele? Ai camera ta? Părinții tăi locuiesc în România? Ai mașină. Dacă da, câte? etc.“, mărturisește mama unuia dintre elevi.
Părinții și-au ieșit din minți când au aflat la ce întrebări au fost nevoiți să răspundă copiii lor.
„Am sunat-o pe doamna diriginte și mi-a spus că nu știe despre chestionar. După asta, a luat legătura cu supraveghetorul de test și a confirmat existența acestuia. A încercat să mă calmeze, spunându-mi că aceste chestionare sunt nenominale. Însă, copiii au primit un cod individual de acces și parolă, ceea ce înseamnă clar că aceste teste sunt nominale. În spatele codului de acces se află datele tuturor elevilor. Așadar, consider că cele meționate încalcă articolul 7 din Cartea drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, adică respectarea vieții private, de familie, precum și articolul 8 privind protecția datelor cu caracter personal cât și consider eu, aticolul 205, lipsirea de libertate în mod illegal conform legii 286/2009 din Codul Penal, deoarece copiilor li s-a spus să rămână în bănci pentru completarea unui chestionar pentru care nu s-a obținut acordul părinților“, concluzionează Irina Rotariu.
Directoarea școlii și-a luat concediu medical fix acum, în plin scandal, așa că am apelat la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, care ne-a trimis tot la școala cu numărul 38, dar la adjuncta unității.
„Au participat la testare, în cadrul Proiectului TIMSS. Peste 60 de țări participă la TIMSS. Elevii au completat un test de performanță și un chestionar online, pe platforma respectivă. Ei nu au fost opriți în bănci pentru completarea chestionarului. Acesta a fost completat online, după terminarea testului, iar pentru accesarea platformei fiecare elev a primit un ID și o parolă. Părinții au fost anunțați în legătură cu testarea. După finalizarea testului, chestionarul a fost lansat automat“, este punctul de vedere al unității de învățământ.
Mai mulți părinți, din toate colțurile țării, și-au manifestat îngrijorarea față de astfel de chestionare. Oamenii consideră întrebările ca fiind aberante, sau chiar dăunătoare pentru minori, iar scopul în sine al acestor evaluări este încă unul necunoscut pentru oamenii de rând.
Vom continua să investigăm acest subiect, ca să aflăm în concret la ce va folosi baza de date, formată din chestionarele completate de elevi.
Discussion about this post