Este episodul 2 din ancheta noastră ce vizează un chestionar cu întrebări controversate, care circulă în toată țara. Primul articol a făcut suficient de multe valuri încât să întoarcă directorul unui liceu din condediul medical.
Totul a pornit de la Irina Rotariu, o mamă din Constanța care ne-a vorbit în numele unui grup întreg de părinți:
„Sunt mama unui minor înscris în clasa a VIII-a, la școala gimnazială nr.38 Dimitrie Cantemir și vreau să anunț că în această unitate de învățământ s-au petrecut niște lucruri bizare sau chiar pot spune ilegale, care s-au soldat cu chestionarea unor minori, inclusiv a fiului meu, fără înștiințarea și acordul consfințit al părinților, implicit al meu“, ne explică Irina Rotariu.
Ciudat este faptul că, pentru acest chestionar, copiii au fost chemați la școală, chiar dacă profesorii erau în grevă.
„Luni 22 mai, părinții au fost anunțați pe grupul de whatsapp, de către doamna dirigintă, faptul că elevii trebuie să fie prezenți a doua zi, la o testare națională dintr-un program de cercetare la nivel European, venită de la Ministerul Educației. Astfel, după ce elevii au susținut testarea TIMSS anunțată, au fost opriți în bănci de către administratorul de test, pe motiv că mai au de completat un al doilea chestionar cu 57 de întrebări”, ne declară constănțeanca.
Ce este TIMSS? Un sistem de evaluare prin care este măsurat nivelul elevilor claselor a IV-a și a VIII-a, la matematică și știință. Testarea este coordonată de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanței Educaționale și se face o dată la patru ani.
„Vreau să înțelegeți că niciunul dintre părinți nu a știut despre cel de-al doilea chestionar. Întrebările în mare au fost următoarele: Cum te identifici, băiat, fată, altele? Ai camera ta? Părinții tăi locuiesc în România? Ai mașină. Dacă da, câte? etc.“, mărturisește mama unuia dintre elevi.
Părinții și-au ieșit din minți când au aflat la ce întrebări au fost nevoiți să răspundă copiii lor.
„Am sunat-o pe doamna diriginte și mi-a spus că nu știe despre chestionar. După asta, a luat legătura cu supraveghetorul de test și a confirmat existența acestuia. A încercat să mă calmeze, spunându-mi că aceste chestionare sunt nenominale. Însă copiii au primit un cod individual de acces și parolă, ceea ce înseamnă clar că aceste teste sunt nominale. În spatele codului de acces se află datele tuturor elevilor. Așadar, consider că cele meționate încalcă articolul 7 din Cartea drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, adică respectarea vieții private, de familie, precum și articolul 8 privind protecția datelor cu caracter personal cât și consider eu, aticolul 205, lipsirea de libertate în mod illegal conform legii 286/2009 din Codul Penal, deoarece copiilor li s-a spus să rămână în bănci pentru completarea unui chestionar pentru care nu s-a obținut acordul părinților“, concluzionează Irina Rotariu.
Încă de la primul episod, am încercat să luăm legătura Iris Sarchizian, directorul școlii Gimnaziale Nr 38, „Dimitrie Cantemir” din Constanța. Am fost însă informați că aceasta este în concediu medical. Acum însă, după publicarea primului material, Iris Sarchizian a găsit cumva puterea de a emite un punct de vedere cât un articol. Respectăm efortul și-l publicăm în integralitate:
„Testarea TIMSS a fost organizată și aprobată la nivel național, informarea legată de obligativitatea acesteia fiind primită prin ISJ Constanța, pentru școlile selectate ca eșantion. Prin această testare au fost solicitate informări suplimentare privitoare la numărul de elevi din clasele a IV-a si a VIII-a. Datele de organizare a testărilor au fost hotărâte de comun acord cu organizatorii, luând în considerare toate datele de examinări din calendarul național de examinare. Învățătorii și diriginții au fost informați asupra acestor testări, iar ei, la rândul lor au transmis toate datele pe care le-am primit elevilor și părinților acestora.
Fiecare elev și profesor de matematică , fizica, chimie, biologie, învățător au primit ID și parolă pentru a accesa platforma TIMSS, elevii pentru a realiza testarea TIMSS la matematică și științe, in prima parte, care a durat 45 min, precum și un chestionar în a doua parte a testării. Această platformă a putut fi accesată DOAR la momentul testării, fără acces ulterior la chestionare sau subiecte. Testările au avut loc în zilele de 23, 24 mai – clasele a VIII-a, și în zilele de 25,26 mai pentru clasele a IV-a.
Nici testele și nici chestionarele nu au fost realizate de profesori ai Școlii nr. 38, Constanța.
Chestionarul cu “tentă sexuală” la care se face referire în cadrul acestor mesaje nu are nicio legătură cu testarea de mai sus. Fișa de activitate folosită la clasa a VII-a face parte din momentele lecției pentru predarea noțiunilor capitolului legat de aparatul reproducător la om, programă aprobată de Ministerul Educației.
Lecțiile postate în perioada pandemiei s-au dorit resurse educaționale deschise, pentru nivelul de gimnaziu, pentru a veni în folosul copiilor, fără a înlocui orele de curs, ca metodă de învățare facilă și rapidă a noțiunilor stricte de biologie. În contextul în care este imperios necesară schimbarea modalităților de predare, consider importantă adaptarea la noile tehnologii pentru transmiterea informațiilor necesare elevilor.
Închei cu convingerea că toate sincopele de comunicare vor avea ca rezultat final un rezultat optim pentru educație ”, este comunicatul directorului unității de învățământ.
Totuși, problema rămâne! Mai mulți părinți, din toate colțurile țării și-au manifestat îngrijorarea față de astfel de chestionare și susțin că nu au fost anunțați despre conținutul lor.
Discussion about this post