Încordați, atenți la tot ce mișcă în jurul lor, organizați în grupuri, de multe ori o adevărată „alarmă de dimineață” a constănțenilor care stau la etajele superioare ale blocurilor, pescărușii împânzesc în ultima perioadă aleile și parcările din municipiu. Este un peisaj specific lunilor mai-iunie, perioadă în care se reproduc și își schimbă comportamentul. Chiar și așa, rămân un simbol îndrăgit al orașului de malul mării.
Chiar și atunci când nu îi vezi, știi că au trecut pe acolo. Ținta lor sunt tomberoanele și pubelele care ajung să fie umplute până la refuz și să rămână deschise, ca mai apoi să fie scormonite, ciugulite și devastate de pescăruși, de la orele dimineții și până seara.
Dezastrul pe care îl produc păsările trece cu greu neobservat de localnici, asta pentru că aleile ajung să fie „decorate” de gunoaie.
Mai mult decât atât, mașinile parcate ajung să fie victime colaterale. Sunt zgâriate, murdărite sau chiar se întâmplă să aibă ștergătoarele trase cu nervi și foamete de către pescăruși.
Agresivitatea păsărilor nu este un fenomen nou-întâlnit, căci în trecut au existat și cazuri în care mâncarea oamenilor a fost smulsă din mână.
„Eram pe unul dintre bulevardele municipiului cu o prietenă și mâncam sandwich-uri. La un moment de neatenție știu doar că am simțit ceva așa ca o ciupitură și apoi că nu mai am nimic în mână. Credeam că mi l-a luat ea sau ceva mi-a dat peste mână, dar prietena era în partea opusă de mine. Când m-am uitat, mâncarea mea prinsese aripi, în sensul că fusese luată de un pescăruș”, a declarat o tânără din Constanța.
Motivul care stă la baza invaziilor poate fi cauzată și de perioada de reproducere, luna mai fiind și cea în care pescărușii și-au depus ouăle. În medie, acestea sunt în număr de două-trei și au o perioadă de incubație de 3 săptămâni. Prin urmare, în luna iunie deja vor apărea puii de pescăruș.
Totodată, pentru că plajele sunt în plină reamenajare, pescărușii tind să se reorienteze spre așezările noastre, pe care încep să le considere noul lui habitat.
„În această perioadă, pescărușii sunt mai zgomotoși, parcă mai prezenți printre noi, prin parcuri, pe la gunoaie, parcă mai agresivi. Este perioada lor de reproducere și ei își protejează noul lor habitat, care înseamnă așezările noastre. Din păcate, noi le-am luat habitatul, deja ne-am întins cu șezlonguri, cu tot ce trebuie, motiv pentru care nu mai au unde să se reproducă, așa că au venit la noi”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe.
Discussion about this post