Proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, se află pe circuitul de avizare și în maximum două saptamâni va fi pe masa guvernului, anunță Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Anunțul ministrului vine în în contextul a două cazuri de hărțuire petrecute zilele acestea în România, unul dintre ele finalizat cu decesul victimei. O femeie din Capitală a fost ucisă într-un scenariu demn de filmele de groază, spune ministrul, iar o altă femeie din județul Mehedinți a ajuns la spital în comă de gradul al doilea și multiple leziuni corporale după ce șeful ei a bătut-o cu toporul pentru că ea și-a dat demisia.
„Se întâmplă cazuri revoltătoare în România, pentru că multă vreme astfel de practici au rămas nesancționate corespunzător gravității lor, iar mentalitatea că voința bărbatului este lege, indiferent de mijlocele prin care și-o exercită, este greu de schimbat”, explică Firea.
Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate, conform Mimisterului Afacerilor Interne (MAI), aproximativ 400 de plângeri de hărțuire, femeile fiind victime în cele mai multe din cazuri. Din păcate, numărul real al cazurilor este mult mai ridicat.
„De foarte multe ori, femeile tac atunci când sunt victime ale hărțuirii fie de rușine, fie de teama consecințelor care ar putea apărea în varianta în care ar denunța un comportament nepotrivit. Îndemn angajații să reclame orice gest care aduce atingere demnității, integrității fizice sau mentale, orice mesaj degradant, trebuie să parcurgem acești pași dacă ne dorim o societate corectă pentru noi și copiii noștri”, susține Firea.
Discussion about this post