Vara a debutat cu o minivacanță binemeritată, iar turiști din toată țara au venit cu mic, cu mare, pe litoral. Temperaturile de vară, liniștea mării și prețurile de extrasezon au atras ca un magnet miile de oameni veniți din toată țara, care au căutat pentru câteva zile soare, mare și relaxare.
Din păcate, însă, ce au găsit aici a fost departe de așteptări. După cozile din trafic și nervii de pe autostradă, turiștii au aflat cu stupoare că oaza de liniște la care visau nu avea nicio legătură cu realitatea. Buldozerele, șantierele și praful domnesc peste orașul de la malul mării, chiar în plin sezon estival.
„Este inadmisibil așa ceva. Avem copii mici, pe unde să îi plimbăm? Acum 20 de ani veneam de drag la mare, toată vara. Acum văd că nu am nici pe unde să merg. Ne plăcea să venim la Constanța, era mai liniște decât în stațiuni. Sper să se rezolve, noi venim an de an la mare în România”, a declarat o turistă dezamăgită de ce a găsit pe litoral.
Pe cele mai importante artere din oraș, care duc spre stațiunea Mamaia, se circulă bară la bară. Printre utilaje, șoferii își fac loc și speră că poate vor apuca măcar două-trei ore de plajă. Iar de parcă nuumărul mare de mașini nu era de ajuns, pe principala cale de acces spre stațiunea Mamaia a mai apărut o provocare pentru șoferi. Se asfaltează și se montează borduri, iar circulația se desfășoară doar pe un singur sens.
Nu există trotuare pentru pietoni, stațiile de autobuz sunt improvizate pe străzile pline de praf, iar terasele din centru, cândva atracții turistice, acum sunt înconjurate de muncitori și excavatoare.
De cealaltă parte, operatorii din Horeca pregătesc oferte care mai de care mai atractive, în speranța că poate-poate îi vor ademeni pe turiști, în ciuda bețelor în roate puse de primărie.
De pildă, la început de iunie, în Mamaia, o cameră la un hotel de două stele costa mai puțin de 100 de lei pe noapte.
Acum câteva luni, Ministerul Mediului le-a cerut celor care aveau baruri și restaurante pe plajă să le demoleze, ca să poată participa la licitație. Patronii celor mai importante cluburi și restaurante, care aduc cei mai mulți bani la bugetul local dar și la bugetul statului, din taxe și impozite, au demolat și au reconstruit. Oricum nu-și pot mulțumi turiștii care vin și găsesc un mare șantier.
Potrivit declarațiilor lui Vergil Chițac, majoritatea lucrărilor ar trebui să se termine în septembrie. Concret, cei care totuși aleg să vină la mare în lunile de vară vor avea de îndurat imensul șantier.
Deşi se vrea cel mai mare oraş turistic de la malul mării, Constanţa arată ca după bombardament. Nu este de mirare că tot mai mulți preferă sudul litoralului sau destinații externe.
Până vor fi gata lucrările, oamenilor nu le rămâne decât să se bronzeze printre utilaje și să asculte, în loc de valurile mării…picamerul și târnăcopul.
Discussion about this post