Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este o investiţie necesară viitorului României şi va acoperi peste o treime din necesarul energetic estimat pentru anii 2030-2031, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, prezent la ceremonia de semnare a Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului strategic naţional Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.
„Ne aflăm într-un moment crucial pentru dezvoltarea sectorului energetic în România şi, desigur, pentru producerea de energie din surse curate şi nepoluante. Semnarea Acordului de sprijin pentru dezvoltarea proiectului strategic naţional Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu este doar un efort instituţional comun, ci reprezintă angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect. Am convingerea că implicarea şi susţinerea autorităţilor române la cel mai înalt nivel sunt esenţiale pentru continuarea proiectului de la Cernavodă şi pentru finalizarea activităţilor pe care le implică cea de-a doua etapă de dezvoltare în calendarul estimat”, a declarat Nicolae Ciucă.
El a subliniat că Europa şi întreaga lume sunt preocupate să asigure energia necesară cetăţenilor şi economiilor în condiţii accesibile şi prietenoase cu mediul, direcţie de la care România nu face excepţie.
„Am reuşit în ultimii ani să facem paşi importanţi în tot ceea ce înseamnă protejarea consumatorilor români, dezvoltarea sistemului energetic şi atingerea obiectivului nostru privind independenţa energetică. Planurile pe termen lung şi investiţiile stabilite ne vor asigura necesarul de consum în continuă creştere pentru o economie şi o societate aflate pe calea dezvoltării durabile. În acest context, dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este o investiţie necesară viitorului României şi va acoperi peste o treime din necesarul energetic estimat pentru anii 2030-2031”, a declarat Ciucă.
Acesta a evidenţiat, printre beneficiile sociale pe care le va aduce, extinderea capacităţii de producţie la Cernavodă, menţinerea a peste 20.000 de locuri de muncă într-un domeniu de top, pentru care România are experienţă la cele mai înalte standarde.
Totodată, premierul a subliniat faptul că România mizează în continuare pe sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru dezvoltarea programului nuclear civil, unul din pilonii pe care se va consolida profilul energetic al ţării noastre, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu ţintele de decarbonizare.
„Acordul pe care l-am semnat astăzi şi tot ceea ce facem în sectorul energiei nucleare, alături de proiectele dezvoltate de companiile energetice strategice, între care un rol important îl are Nuclearelectrica, alături de investiţiile finanţate din Fondul de Modernizare prin RePower EU de valorificare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, vor asigura stabilitate şi independenţă energetică pentru cetăţenii români şi pentru mediul de afaceri. La nivelul coaliţiei de guvernare continuăm să acordăm susţinerea necesară acestor proiecte şi drumului ireversibil pentru dezvoltarea sectorului energetic”, a mai afirmat Ciucă.
sursa: Agerpres
Discussion about this post