La data de 14 iunie, anual, se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge, și totodată, pentru a le mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.
Ziua mondială a donatorului de sânge a fost sărbătorită pentru prima oară în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.
Ziua mondială a donatorilor de sânge este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică, marcate de Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua mondială fără tutun, Ziua mondială a malariei, Ziua Mondială a Hepatitei și Ziua mondială de combatere a SIDA.
Această zi a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge AB0. Născut acum 148 de ani, pe 14 iunie, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.
„Nevoia de donatori este zilnică, de aceea revenim cu același mesaj, în numele pacienților a căror viață sau tratament depind de primirea la timp a unor transfuzii: Este nevoie URGENTĂ de sânge, în special A pozitiv si O negativ!”, transmite Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.
Discussion about this post