Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (M.I.N.A.C.), în parteneriat cu Primăria Comunei Cumpăna și Primăria Orașului Murfatlar, organizează în perioada 16-18 iunie o serie de evenimente dedicate copiilor și tinerilor, acțiuni desfășurate cu ocazia sărbătoririi „Zilelor Europene ale Arheologiei”.
Startul activităților educative și distractive va fi dat vineri, 16 iunie, la Casa de Cultură din localitatea Murfatlar, județul Constanța, unde, în intervalul orar 12:00-16:00, copiii sunt invitați să participe la două ateliere de creație intitulate „Să modelăm și să colorăm istoria!”.
Sâmbătă și duminică (17 iunie – 10:00-19:00, 18 iunie – 10:00-17:00), distracția se mută în Parcul Verde din localitatea Cumpăna, str. Strajei, nr.85A (în vecinătatea sălii de sport Elena Frîncu). Aici, specialiștii M.I.N.A.C. vor organiza ateliere de creație (modelaj, desen, decupaj), vor identifica în nisip piese antice alături de micii arheologi, cu care vor porni apoi în căutare de comori.
Cercetașii României au pregătit o serie de ateliere interesante, de neratat. Temele acestora sunt: prezentarea organizației și istoria ei, orientare urbană și în natură, tehnici de supraviețuire, primul ajutor, adăposturi de urgență, noduri folositoare, jocuri cercetășești, pictură pe față.
„Partenerii din cadrul Asociației Culturale „Tomis” au lustruit armurile și au pregătit uneltele și costumele pentru a prezenta publicului cum trăiau, munceau și se luptau oamenii acum sute și mii de ani. Astfel, sub coordonarea acestora, se vor realiza demonstrații în atelierele de pielărie, confecții zale, tors lână și tâmplărie. Tinerii de la Cercul de ceramică din cadrul Palatului Copiilor Constanța vor deveni, pentru două zile, profesorii celor care li se vor alătura în redescoperirea metodelor antice de realizare a obiectelor din lut. Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța se va alătura evenimentului, oferind posibilitatea copiilor de a schimba între ei cărțile citite, aceasta fiind o modalitate gratuită și prietenoasă cu mediul de înnoire a bibliotecilor personale. Profesori ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din loc. Cumpăna și nu numai, vor coordona ateliere distractive, unde cei mici, dar și cei mari, vor putea să își descopere noi pasiuni. Ei vă așteaptă la atelierele de chitară, lectură, pictură, puzzle”, au transmis reprezentanții Primăriei Cumpăna.
Copiii talentați din Cumpăna au pregătit o serie de momente artistice și demonstrații sportive cu scopul de a convinge alți tineri să se alăture acestor frumoase și dinamice activități. Astfel, Ansamblurile Folclorice Boboceii Cumpenei și Mugurașii Cumpenei vor susține un spectacol de folclor, trupele AIO Kids, True Volt și South Side Crew au pregătit un program de street dance, iar Trupa Școlii de Balet Nicolae Spirescu va încânta publicul cu mișcările grațioase, specifice.
Nu vor lipsi de la acest eveniment nici micii sportivi de la Club Sportiv Victoria Cumpăna.
„Ne vor antrena în programul lor, echipele de scrimă, lupte, gimnastică ritmică și șah. Pentru toți organizatorii și participanții, mici și mari, actorii Teatrului pentru copii și tineret Căluțul de Mare din Constanța vor juca în aer liber piesa Cei trei purceluși, în regia lui Gheorghe Balint. Sunt invitați copiii localităților limitrofe comunei Cumpăna, dar și din localitățile județelor Călărași și Ialomița, prieteni ai comunei Cumpăna care iubesc arheologia și istoria!”, au mai precizat reprezentanții Primăriei din Cumpăna.
Au confirmat participarea peste 2.100 de iubitori ai activităților desfășurate în aer liber.
Discussion about this post