Europol, agenţia de poliţie a Uniunii Europene, a arătat în raportul anual prezentat miercuri la Haga că pericolul de atacuri teroriste în Europa şi campaniile de dezinformare sunt în continuare la nivel ridicat, transmite dpa.
Cea mai mare ameninţare vine din partea gupurilor teroriste jihadiste, arată raportul privind situaţia şi tendinţele terorismului în UE (TE-SAT), adăugând însă că ar putea creşte şi activităţile teroriste ale extremiştilor de stânga şi de dreapta.
Europol avertizează că şi războiul din Ucraina afectează securitatea publică, în primul rând din cauza campaniilor de dezinformare organizate de grupări pro-ruse, care pot polariza şi alimenta violenţele teroriste şi extremiste.
Agenţia de poliţie a constatat că războiul a dus la înmulţirea actelor de violenţă teroriste în primele luni din 2022, în special în sectorul extremei drepte. Europol a observat utilizarea mai frecventă de către extremiştii de dreapta a armelor realizate cu ajutorul imprimantelor 3D.
Majoritatea celor 380 de suspecţi de terorism arestaţi anul trecut în UE aveau antecedente islamiste, mai consemnează TE-SAT.
În 2022 au avut loc în UE 28 de atacuri teroriste, în urma cărora au fost ucişi patru oameni. Două victime au fost înregistrate după atacuri islamiste şi două după acţiuni ale extremei drepte, afirmă Europol.
Şefa agenţiei de poliţie europene, Catherine De Bolle, a declarat că ‘lupta împotriva terorismului rămâne o prioritate pentru Europol şi pentru UE’. Ea a apreciat că în prezent atacatorii izolaţi sunt totuşi cei mai periculoşi; astfel de indivizi au comis majoritatea atacurilor de anul trecut.
Sursă: Agerpres
Discussion about this post