După lupte seculare care au durat nouă ani, în sfârșit Sinagoga din Constanța va fi readusă la viață. Autoritățile au semnat contractul pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală a templului israelit, o adevărată bijuterie arhitecturală situată în zona Peninsulară a orașului. În prezent, edificiul se află în administrarea Companiei Naționale de Investiții. Suma alocată de Ministerul Dezvoltării pentru executarea lucrărilor este de 1,5 milioane de euro. După finalizarea acestora, clădirea ar putea fi inclusă pe Lista Monumentelor Istorice.
Au fost nouă ani de luptă, de alergătură, speranțe și dezamăgiri spun reprezentanții comunității evreiești de la malul mării care nu credeau că mai există șanse pentru Sinagogă, singurului templu israelit rămas în Constanța și care a ajuns o ruină. Acoperișul este căzut, vitraliile sparte, pereții distruși și, cu toate acestea, fundația este una solidă, care nu a cedat în timp. Și iată că dintre dărămături, vine speranța. Autoritățile au semnat contractul pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală la Sinagogă, spre bucuria întregii comunități.
„După patru licitații organizate de CNI care este și proprietarul provizoriu al clădirii de 3 ani încoace, au reușit să declare un câștigător care nu a mai fost contestat și astfel avem speranța că într-o lună de zile vor începe lucrările de securizare și de igienizare”, spune Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța.
Degradarea lăcășului de cult iudaic de la malul mării a început în urmă cu aproape 20 de ani din cauza unei spărturi în acoperiș care a fost neglizată și care a dus la prăbușirea acestuia. De-a lungul timpului, autoritățile locale, comunitatea evreiască, ministerele au încercat demararea procedurilor și a documentației pentru readucerea la viață a lăcașului de cult, dar s-au lovit de birocrație și de alte impedimente legislative.
„Lucrările vor dura vreo doi ani de zile am înțeles și sperăm că ne vom putea apuca de interioare care sunt cu totul altă poveste. La strucutură va fi cel mai greu și acoperișul va fi unul mai ușor decât cel anterior construit în 1911și va fi un câștig pentru greutatea întregii clădiri”, susține Sorin Lucian Ionescu.
La propunerea liderului comunității evreiești, Pincus Șapira, mare comerciant al Constanței, a fost ridicat în 1911 un edificiu destinat practicării cultului mozaic, după planurile arhitectului Anghel Păunescu. Sinagoga a fost ridicată în stil maur și structurată pe trei registre orizontale. Odată reabilitată, turiștii care ajung pe litoral, se vor putea bucura de frumusețea arhitecturală a clădirii.
„Comunitatea evreilor din Constanța a avut un cuvânt important de spus în istoria orașului care se laudă cu o diversoitatea etnică și culturală extraordinară și este o clădire de patrimoniu care trebuie păstrată pentru că ea face parte din acest bagaj care trebuie arătat și generațiilor viitoare”, este de părere Valentin Coman, ghid de turism.
„Noi la începutul secolului XX am avut două sinagogi, una de rit sefargi și una askenat cea care intra acum in reabilitare. Prima am piedut-o in 1977 la cutremur și aceasta a fost construită în 1911 și nu a fost introdusă ca si momument istoric si asta probabil a și afectat partea de reabilitare”, completează Diana Slav, ghid de turism.
Suma alocată de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală la Sinagoga din Constanța este de 1,5 milioane de euro. După finalizarea acestora, vor fi făcute demersuri pentru a include clădirea cu o arhitectură deosebită, pe Lista Monumentelor Istorice.
Discussion about this post